АНТИЧНОСТ И СРЕДНОВЕКОВИЕ

Пловдив е най-големият паметник на античността  в България..Централна градска част на съвременния град е върху древния полис с напълно запазен форум от над 14 дка,перфектен древен стадион с над 30000 места,който лежи буквално под главната улица.Има останки от два древни акведукта,докарващи вода от планината.
В малкия театър,наречен Одеон,са заседавали  нотабилите /най-знатните/ жители на града.Различават се две крепостни стени с добре оформени порти,част от съкровищница за сечене на монети,древни терми /бани/ на няколко места.
Той е единственият град във вътрешността на съвременна България,до който са плували римски кораби.Фактът е увековечен на рядка монета,която се пази в Археологическия музей на града.
Най-високата кота на Пловдив е върхът на Младежкия хълм- 285.5 м. надморска височина.Отбелязан е с циментов знак и светлинна сигнализация.От него града може да се види във всички посоки.
Най-титулуваната визита в града на всички времена е направена през 1149 година.Тогавашния френски крал Луи VII,който ръководи Втория кръстоносен поход влиза в града и го разглежда.С него е и Конрад III- херцог на франките /1116-1120/, немско-римски крал /1127-1135/,крал на Италия /1128-1135/,/1138-1152/ и крал на Бургундия /1138-1152/.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>