НАЙ НАЙ НАЙ

Най-посещаваното място от римски императори и други царски особи в съвременните черти на България е Пловдив.Най-малко шест императори е още толкова мъже,които по-късно са станали „господари на света“ са пребивавали за различно време в него./Например римските императори Каракала и Елагабал,представители на прочутата династия на Северите,също Веспасиан,Октавиан…/.
Първите броячи на светофари в България- За първи път в България, в Пловдив е предложено от група общински съветници от „Кауза Пловдив- да се въведат броячи към светофарите.
Най-големият български град в края на 19 век,според преброявания е бил Пловдив.
Най-малката жп линия в България е в Пловдив.Това е детската железница на Младежкия хълм.Железопътната линия има дължина 1090 м. и е с междурелсие 600 мм.Нейният подвижен железопътен състав е построен в Пловдив- съответно в локомотивното и във вагоно- ремонтното депо.
По маршрута са изградени следните съоръжения: гара Пионер,мост,прелез с бариери,тунел,естакада,спирка Снежанка,гара Панорама.Тунелът служи за депо на влакчето в извънработно време.Обиколката от гара Пионер до гара Панорама и обратно трае 25 мин.Максималната експлоатационна скорост,с която композицията се движи е 8,5 км./ч.Съставена е от локомотив и 3 вагона.Вагоните имат капацитет от около 50 места.Влакчето прави по 5 курса на ден.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>