ПО….НАЙ…

Най-пълноводната река в България- Марица се асоциира най-често с Пловдив, както Дунав се свързва с Виена.Реката е споменавана и в древността, и сега най-често заради града.Тя самата присъства като  неизменна част от почти всички описания за него.
Най-богат на растителни и животински видове от пловдивските хълмове е Младежкият хълм. Той е и най-ценен за науката- на него растат 11 вида растения,които за първи път са намерени и описани в Пловдив.
Най-зелен от всички хълмове е Младежкият /само 17% скали/.Той заедно с Бунарджика и Сахат тепе са обявени за национални богатства и им е отреден статут на еталони на градинско- парковото изкуство от Националния институт на паметниците на културата на България.
За първи път в България, създателите на славянската писменост, братята Кирил и Методий са чествани в Пловдив- на 11.05.1858 год.Това слага началото на един от най-големите български празници.Всенародното честване на буквите в България става световен феномен.
Най- скалистият хълм в Пловдив е Дановият /Сахат тепе/.Красивите голи скали в него са 33 дка,което прави почти 63% от територията му.Останалото е зелени площи, алеи, спортни площадки и водни атракции.
Скалите на Бунарджика са 26% от цялата му територия, а на Младежкия хълм просто се губят в зеленината- само 17%.
В центъра на Пловдив- на скалите на Дановия хълм /буквално на няколко метра от главната търговска улица на града/ растат 27 диви лечебни растения.Това са запазени и неподправени екосистеми върху скалите,отпреди да се появи население по тези места.Това е уникален случай дори за Европа, в който диви биоценози съжителствата на метри от силно оживена градска среда.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>