Пловдив се разраства по-бързо от София

Жителите на Пловдив нарастват по-бързо отколкото тези в столицата. Голяма част от новодошлите са млади хора от съседните общини, а и раждаемостта е сред високите в страната. От местната власт се надяват на законодателни промени, които да задължат обитателите на града да се регистрират официално в него. Така техните данъци ще подпомагат развитието на Пловдив.
 
 

За изтеклата година Пловдив е нараснал официално с около 2 500 души, а София – с 3 600, сочат данните на социолозите.

Николай Близнаков, социолог: Тук имаме прираст от 6-7 промила, а в София 3 промила, т.е. Пловдив в момента е на първо място в страната като град, който привлича както нови жители, така и град с “добра раждаемост”.

Георги Стоев, икономист: Има ръст на работните места, номинален ръст, той самият град демографски расте по-бързо от столицата.

Голяма част от новите жители на града са хора на възраст между 20 и 30 години. Те идват като студенти и остават.

Жан Тодоров, студент: Тука има доста перспектива за младите.

Мария, студент: Със сигурност няма да се върна в Ямбол.

Адресно регистрираните жители на Пловдив за 2019-та година са близо 384 400. Реално обаче в града живеят много повече хора.

Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив: Те работят, учат, пътуват тук, но те не са регистрирани нито по постоянен, нито по настоящ адрес и това затруднява както инфраструктурата, така и трафика, образованието, детските градини, здравеопазването.

За да се спре практиката – живеем в Пловдив, а плащаме данъци другаде. От общината предлагат задължителна регистрация след определен период от време – по примера на Германия.

 http://news.bnt.bg/bg/a/plovdiv-se-razrastva-po-brzo-ot-sofiya?fbclid=IwAR3g4eCQb1Xu34hCF2Kzdqk8HjiF_aQkKPMFroBhXPa6n5AeZxIEfTS72Es

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>