ЕДИНСТВЕН

Най-известната пловдивска къща е дело на мъж участвал в 3 войни.Тя е популярна,като къщата с кулата и стърчи загадъчно и романтично над редовете на Античния театър.През 2025 година ще стане на 100 години.Преди векове тук се е издигал Преториума- дворецът на императорския наместник в античния Филипопол.Известна е като Джаковата къща или къщата на Джаков.Тя е била снимачна площадка на 4 филма.
Построена е от карловеца Стефан Джаков,като дом на семейството му.Джаков е роден през 1867 година в Карлово.Баща му е обесен за участие в Априлското въстание.Завършва местната прогимназия през 1883 година и е участник в Сръбско-българската война, откъдето се връща с медал и златен кръст II степен.1891 година вече поручик е командирован в Австрия да учи военно инженерство.После се записва да учи в Мюнхенското висше техническо училище и излиза от него,като дипломиран архитект.Започва работа,като архитект във Военното министерство.
Живее и работи в София,но се влюбва в Пловдив.През 1925 година, той решава да започне строителството на своя къща навръх скалата на Джамбаз тепе,без да подозира, че в насипите отдолу след години ще бъде открито архитектурното чудо на Античния театър.
При земетресението през 1928 година,когато стотици къщи в Пловдив са повредени, а куполът на Военния клуб рухва,множеството спонтанно се втренчило към скалата,на която предизвикателно стърчала с кулата си къщата на архитект Джаков.И били смаяни,че тя си стояла непокътната,като в приказка.
В нея семейство Стефан и Олга Джакови отглеждат четирима сина.Крум Джаков събира слава,като художник.В Русия е известен,като „Певецът на Ленинград“.Иван Джаков става геодезист, за когото пишат,че не можел да произнася не,не знам и не мога.Емил Джаков завършва физика в Берлин.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>