СКИТНИКЪТ ЕВРЕИН

Пътят на евреите се открива в страниците на вечната книга-Библията.В масовото съзнание, този народ има дълга,тежка,противоречива,често вдъхновяваща история.Впечатляваща е устойчивостта,с коята евреите устояват на превратностите на съдбата и въпреки всичко оцеляват. Историята им впечатлява някои от най-големите умове на човечеството. Прочутият Еужен Сю пише бестселъра на 19 век-епопеята „Скитникът-евреин“.Много са житейските примери за еврейското скиталчество.Лион download (8)Фойхтвангер /1884-1958/ е роден в ортодоксално еврейско семейство в Мюнхен /Германия/.Къщата им е близо до бъдещата резиденция на една от най-скандалните личности на 20 век-Адолф Хитлер.Юдаизмът и яростната критика на нацизма, бележат целия му житейски път. Широко образован-следва история,философия и немска филология в университетите на Мюнхен и Берлин.Защитава докторат върху поезията на великия поет Хайнрих Хайне /1907/.Тясно се сътрудничи с един от създателите на театъра на 20 век-Бертолт Брехт.Насочва се към историческия роман.Създава трилогията за евреина Йозеф Опенхаймер /1932-34/ и се прочува.В Англия, по нея  е и изключителният му филм „Евреин Зюс“, с невероятния  Конрад Вайт. Хитлер го обявява за „държавен враг номер едно“.
Семейството му се разпръсва по света.Бягството му от Германия и Франция в САЩ е като качествен сценарий на трилър.По-малкият му брат е юрист,преподавател и автор, който се заселва в Англия,където има забележителна кариера.Една от сестрите му загива в концрагер, друга се заселва в Ню Йорк,две продължават живота си в Палестина.Синът му Едгар /1924/ преподава история в университета на Саутхямптън /1959-1989/ и получава кръст за заслуги, а през 2012 година написва с френски журналист книгата „Хитлер- моя съсед“.
Самият Лион си купува вила /1943/ в шикозния калифорнийски курорт Пасифик В Палисейдс и създава издателска къща в Ню Йорк.Охолният му живот слабо кореспондира с неговите политически възгледи. Симпатизира на комунистите,има положителни изказвания за Йосиф Сталин и дори печели Националната награда за литература на социалистическата част на Германия-ГДР.
В същото време е признат за един от най-големите романисти на 20 век„  Романът му „Ракел-еврейката от Толедо“ печели Националната еврейска награда за литература- най- голямата литературна награда на Израел.
Скиталчествата на Лион Фойхтвангер и неговото семейство са същински синтез на понятието „скитника евреин“.
  Георги  Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>