КОСМИЧЕН

Най-голямото скално образование в Пловдив всъщност не е Младежкият хълм.Скалната маса е по-голяма от сбора на обемите на всички видими хълмове в града.Това е Пловдивският сиенитен плутон-подземната каменна основа на града,от която хълмовете стърчат буквално,като млазежки пъпки на легнал в недрата гигант.
Тялото е с приблизителни размери 6 на 9 км. и макар с неправилна геометрична форма е ориентирано леко в посока югозапад североизток.Огромното магмено образувание с площ около 50 квадратни километра има предполагаема средна дебелина на скалата от 300 до 500м.Буквално,както при айсбергите от него на повърхността са видими едва 4% от площта.Всички хълмове на Пловдив под повърхността се разширяват и сливат в едно тяло на голяма дълбочина.Би могло да се каже,че при сканиране от Космоса всички изчезнали хълмове на Пловдив биха били определени,като локация с точност до метри,стига да се поръча такова проучване.
Квартал „Капана“ носи името си още от 15 век,когато две тесни пазарни пространства,притиснати отвсякъде с дюкяни и наречени „Ун капан“ и„Буюк капан“ дават името на района.На практика това е занаятчийското Тържище на Пловдив.Това е най- старото известно име на квартал в града.В тази обособена зона се извършвала градска,регионална и дори международна търговия.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>