Тор, скандинавският Бог на громовете бр.236

Тор, скандинавският Бог на громовете
ор е син на Один , цар на боговете, а великанът Джорд- олицетворение на Земята, докато някои твърдят, че майка му е била Фрига , кралица на боговете. Тор беше един от 12-те богове, на които бе позволено да седят в дванадесетте места на съдебната зала в Асгард (царството на боговете) и северните хора го обичаха скъпо.
Тор, Громовержецът.
Тор, за разлика от всички други богове, никога не е яздял кон, вместо това е имал колесница, теглена от два овена (или кози),   Tanngniorst и Tanngrisnr , и се казва, че от устата и копитата им винаги летели искри. Може би се досещате, че свещеният ден на Тор е четвъртък (ден на Тор) и основният му фестивал е Зимното слънцестоене, докато една от свещените му емблеми е Гръмотевицата. Неговото свещено дърво е Дъбът, а червеният е цветът, който съответства на Тор и като цвят на любовта и страстта брачните пръстени на Севера обикновено са били обвързани с червен камък.
 Mårten Eskil Winge – Борбата на Тор с джиганти – Google Art Project (Източник: Wikipedia)
Тор като могъщо божество
Въпреки че е доброжелателно и защитно Божество, Тор се слави освен с доброто си сърце, с голям апетит и любов към справедливостта, с неспособността си да удържа самообладанието си (особено срещу враговете и враговете на тези, които обичаше), тъй като можеше да лети в ужасна ярост, която не показва никакво угризение или какъвто и да е вид логика, особено когато беше млад. Поради тази причина родителите му поверяват Тор на Хлора (горещината) и Вингнир (крилата). Те го възпитаха разумно и успяха да го научат как да контролира гнева си. Като признание за големия им принос в неговото възпитание Тор е известен и с имената Хлориди и Вингтор.
 
Човек може лесно да забележи, че Тор обхваща както елементите на Въздуха, така и на Огъня, тъй като е Бог на гръмотевицата. За да завърши с родословното дърво на Тор, той е бил женен два пъти, първоначално с Iarnsaxa, железният камък, който му роди двама сина Моди (смелост) и Магни (сила), а след това със Сиф, който беше известен с красотата си и невероятната си златна коса и рода него син Лориде (подобно на името му Хлориди) и дъщеря Тръд, великанка, известна както с размерите си, така и с изключителната си сила.
Мьолнир, Торският чук
Легендарният чук на Тор беше Mjölnir (трошачката) и имаше невероятната сила винаги да се връща обратно в ръката си, тъй като той наистина се радваше да го хвърля на далечни разстояния и да смазва враговете си (горките Frost Giants!).
По енциклопедични причини Тор носеше желязна ръкавица, преждата грейпер, която му даваше възможност да хване Мьолнир здраво и колан, Мегингьорд, че всеки път, когато го носеше, силата му беше удвоена.
Чукът на Тор Mjölnir е свещен символ за това Божество и скоро ще напиша статия за това как можете да го използвате като амулет и да го заредите в негово име.  Говори се, че неговите последователи са правели знака на Чука, преди християните да го заменят със знака на Кръста, за да благословят, защитават и премахват всякакви негативни и зли влияния.
Чукът на Тор Mjölnir е свещен символ за това Божество и скоро ще напиша статия за това как можете да го използвате като амулет и да го заредите в негово име. Говори се, че неговите последователи са правели знака на Чука, преди християните да го заменят със знака на Кръста, за да благословят, защитават и премахват всякакви негативни и зли влияния.
Чукът му Мьолнир е свещен символ за това Божество и скоро ще напиша статия за това как можете да го използвате като амулет и да го заредите в негово име. Говори се, че неговите последователи са правели знака на Чука, преди християните да го заменят със знака на Кръста, за да благословят, защитават и премахват всякакви негативни и зли влияния. Чукът е използван с цел да се хвърлят границите на собствеността им, да се благослови брак и е добавен в погребалната пира като символ на смелост и сила, които смъртта не може да пречупи.
https://www.magicalrecipesonline.com/2012/05/thor-the-nordic-god-of-thunders.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>