Говорете езика на Дърветата бр.236

През цялата история дърветата са се считали за свещени и почитани.

Кран Бетад, келтското дърво на живота
Вишневите дървета представляват възвишеното и романтиката.  Брястовите дървета обозначават интуицията и вътрешната сила. Маслиновите дървета бяха подаръкът на богинята на Мъдростта Атина / Минерва. А дъб е символ на сила и смелост.
Дърветата включват максимата „както по-горе, така и долу“ . Корените им отиват дълбоко, листата им се въртят към небето. Те са посредници между тъмната почва и светлото небе. Това представлява Кран Бетад , келтското „Дърво на живота“.
Мъдростта на дърветата вдъхнови поета, философа и натуралиста Хенри Дейвид Тореа да напише следните стихове:
Отидох в гората, защото исках да живея умишлено, да предразполагам само основните факти от живота и да видя дали мога да науча какво трябва да преподава.
Песента и езикът на дърветата
Че дърветата са живи организми със съзнание е концепция, която звучи разумно за всички вещици и магове. Дърветата имат души, те са обитавани от духове. И се опитват да общуват с нас.
Това, което може да звучи абсурдно за много хора, сега се подкрепя и от масовата наука.
Според проучване от екип за познаване на растенията, корените на дърветата могат да усетят акустичните вибрации на водата в почвата. Те могат да го направят, дори ако няма влага по посока на водата. Това означава, че дърветата са чувствителни към звуци.
Но има повече от това. Биологът Джордж Дейвид Хаскел в своята книга от 2017 г. „Песните на дърветата“твърди, че дърветата по някакъв начин са свързани помежду си. Изграждането на мрежа означава да имате канали за комуникация, което всъщност е един вид език. Древните хора, живеещи близо до горите, са били наясно с това, затова често се споменават „шепотът“ или песните на дърветата
Екологът Сюзан Симар, професор от Университета на Британска Колумбия-Ванкувър, е по-настоятелна за реалността на дървесния език. Дърветата изпращат съобщения по различни начини до плантацията до тях, до други дървета и хора. Поне на тях, които могат да чуят дърветата.
В разговор за TED, Симар отбелязва:
Искам да променя начина, по който мислите за горите. Разбирате ли, под земята има този друг свят, свят на безкрайни биологични пътеки, които свързват дървета и им позволяват да общуват и дават възможност на гората да се държи така, сякаш е единен организъм. Може да ви напомня за един вид интелигентност.
https://www.magicalrecipesonline.com/2018/03/speak-the-language-of-the-trees.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>