Древногръцките таблетки „Орфични“: бр.236

 Ръководство за безсмъртието

Когато говорим за Древна Гърция, ние обикновено свързваме тази цивилизация с принципи като философия, демокрация и рационалност. Едва ли мислим, че гръцката култура е имала по-мистично и духовно измерение, докато лесно разпознаваме духовността в други древни светове, от келтите до индийците.
Е, това е разумно мнение. Повечето препратки към Древна Гърция се отнасят до раждането на систематични разсъждения, аргументацията на Сократ, творбите по логика от Аристотел и архитектурното величие на политеистичните храмове.
 
Разумно мнение, но грешно: Древна Гърция роди едно от най-освобождаващите естетически преживявания, а именно театър и особено трагедия! Ние сме наясно с Елевзинските мистерии и други празници с посвещения. Знаем за магията и оракулите. Наред с “официалния” Пантеон имаше    много окултни божеств като  Пан ,  Деметра ,  Хеката ,Персефона или загадъчните хитонични богове Кавир.
Духовният и не толкова „логичен“ аспект на древногръцката култура е разгледан във филологическата работа на Ерик Р. Додс „Гърците и ирационалното“ . Проблемът, с който се сблъскваме обаче е недостига на източници и секретността на ритуалите.
Виждате ли, гърците ни предоставиха много философски, поетични и исторически произведения, но те бяха пасимонични по отношение на посвещенията. Което означава, че те взеха цялата работа доста сериозно. Има обаче духовни движения, които оставят след себе си следи от магически и духовни практики. Някои редки, но прекрасни примери са така наречените „Orphic Tablets“.
Таблетките „Orphic“: инструкции за пътя към Отвъдното
Археолозите са разкопали редица гравирани златни фолиа от древни гробове. Те носят надписи, които дават някои насоки на починалия човек, за да може той или той да намерят пътя си към божествения и безсмъртен живот.
Има около 30 до 40 златни таблетки, открити в гръцките райони на Македония, Тесалия и Крит, както и в Южна Италия, където имаше няколко гръцки колонии. Латинското наименование Orphicae Lamellae се използва до голяма степен в археологията. Те също се наричат Totenpass (множествено число: Totenpässe), немски термин, който може да бъде преведен като „паспорт за мъртвите“. Древногръцките таблетки “Orphic” безспорно са най-добрият пример.
Фолиите са с много малки размери (варират между 8 и 4 см. Ширина и 3 до 1 см дължина), поради което е доста тромаво да се четат надписите, написани върху тях. Но след като прочетете текстовете върху тях, разкрихте завладяваща тайна: таблетите са доста редки и сякаш принадлежат на близка група лица, които бяха посветени на езотеричен култ. Този култ вероятно е бил орфизмът и затова таблетите се наричат ​​така.
Както четем в Бернабе и Хименес Сан Кристобал „Орфическото“ злато оставя ли орфично? “ (изд. Radcliffe 2004: 68ff):
„По няколко причини надписите върху златните плочки имат голямо значение за гръцката религия. Тези надписи са сред малкото свидетелства от първа ръка, които ни разказват за религиозните преживявания и очаквания на древен култ към мистерии. Препоръките не бяха предназначени за бъдещ читател, а бяха поставени в гробовете на посветени мистаи като секретни меморандуми. На тези парчета златно фолио беше изписан абсолютен минимум знания, без които не можеше да се намери пътят към Елизиум.
Това ги прави езотерични надписи, с други думи, различни от екзотеричните надписи на гроба, насочени към преминаващия посетител (въпреки че те показват разкриващи прилики). Тези надписи, предназначени за обществото, както често се подчертават, също се стремят да предадат основни мъдрости за живота и смъртта. В този контекст някои от тях съдържат намеци за посвещаването в мистериите, но без да раздават тайните ритуали. “
Загадката на Орфизма
Но какъв точно беше орфизмът? Както се казва в съответната статия в Уикипедия, Орфизмът е съвкупност от вярвания и религиозни практики, приписвани на митичния музикант, поет и пророк Орфей . Той произхожда от района на Тракия, така че в корените на неговия култ има „варварски” щрих.
Древните източници разказвали, че Орфей е слязъл в Хадес, Подземния свят на гърците, за да върне любимата си съпруга Евридика. Това е било дело, възможно само за полу-божествени хора, като Херкулес или Одисей, тъй като е невъзможно смъртните да избягат от царството на Смъртта. Орфей умира, когато тракийски жрици в екстаз разкъсва тялото си на парченца.
Тогава Орфизмът е бил религиозно движение, основано на митологичната легенда за Орфей. Някои наричат ​​Орфизма като религия, но това предполага, че орфизмът не е част от гръцката олимпийска религия. Доколко орфизмът е различен от основната религия е историческа главоблъсканица, на която не можем да отговорим. Вярно е обаче, че орфизмът е преплетен с култа към Вакх или Дионис (Богът на радостта и виното) и Питагорейската философия . Той отдава голямо значение на безсмъртието на душата и имаше елементи на прераждането и евентуалното освобождаване от „скръбния кръг” на съществуването.
Това напомня на санскритската концепция на Сашара . Но тъй като няма подробни религиозни текстове с конкретна инструкция, ние разчитаме само на косвени доказателства. Има Орфическа теогония, история за създаването на света, колекция от химни и Орфичните таблети, за които обсъждаме тук. Можете да прочетете красив химн, посветен на петия Елемент на етер (или Дух) по-долу, извлечен от този сайт . Изглежда уместно да бъде рецитиран пред огнище:
ДА ÆTHER (Дух)
Опушването от шафран.
О, някога ще остане друг, който царува високо във владенията на Йов [Зевс] на владетелите на небето;
Славното слънце с ослепително сияние, а луната и звездите от теб извличат светлината си;
Вдъхновяват всички укротяващи Pow’r, ætherial блестящ огън, чиито ярки взриви топлината на живота:
Най-добрият в света елемент, светлоносещ пур, със звездно сияние, блестящ поток,
Слушайте моите доставчици да се молят и нека рамката ви да бъде някога невинна, ведра и укротена.
„Аз съм син на Земята и звездното небе“
Както беше споменато по-горе, таблетките “Orphic” са уникални, защото представляват прозорец към иначе непристъпен мистичен кръг. Интересно е, че те са били открити в региони, когато орфизмът е силен. Въпреки че археолозите са открили хиляди древни гробове, имаме само няколко проби от плочи. Те са създадени в период от 400BC до 300AC. Това подсказва факта, че само малка група от посветени лица следват тази погребална практика и може да са принадлежали към личности, достигнали по-висок ранг в рамките на Орфизма.
Увлекателно е също да се види колко мощен е поетичният израз на тези текстове. Прочетете например този по-долу. Това е най-древната проба, която имаме и произлиза от древногръцката колония Хипонион в Южна Италия. Той е изкопан от гроба на жена, около 400 г. пр. Н. Е. И сега е в Museo Archeologico Statale di Vibo Valentia. Правоъгълната таблетка от злато, сгъната няколко пъти, беше намерена да лежи на горната част на гръдния кош на скелета и може би беше прикрепена към шията му с помощта на малка връв.
Ето текста:
 
Това е работата на Паметта, когато сте на път да умрете долу 
до добре изградената къща на Хадес. Има пружина от дясната страна,
и стои до него бял кипарис.
Спускайки се към него, душите на мъртвите се освежават.
Дори не се приближавайте тази пролет!
Отпред ще намерите от Езерото на паметта,
студена вода се излива; пред него има охрана.
Ще ви помолят с проницателна мъдрост,
какво търсите в мрака на мътния Хадес.
Кажете: „Аз съм син на Земята и звездното небе,
Аз (мъжествен) съм изравнен от жажда и умирам; но бързо ми предоставистудена вода от езерото на паметта за пиене. “
И ще ви съобщят на хтонския цар,
те от своя страна ще ви дадат да пиете от езерото на паметта.
И вие също, пиейки, ще тръгнете по свещения път, по който пътуват други славни посветени и бакхи.
The Getty Museumорфически таблет
Една от най-добре запазените таблети се намира в музея на Гети в Лос Анджелис. Тя се отнася до отличен пример за орфически молитвен лист от 4-ти век пр. Н. Е. От Тесалия. Можете да му се възхитите на снимката по-долу:
Phaethon
Позовавания и допълнителна библиография за Орфизъм и Орфични таблетки:
Бернабе, Алберто и Ана Изабел Хименес Сан Кристобал. „Инструкции за Netherworld: Orphic Gold Tablets“. Бостън: Брил, 2008.
Додс, Ерик Р. Гърците и ирационалният. Калифорнийския университет. 1951.
Edmonds, Radcliffe. Митове от подземния свят: Платон, Аристофан и златните таблетки „Орфични“ . Ню Йорк: Cambridge University Press, 2004.
Граф, Фриц и Сара Айлс Джонстън. Ритуални текстове за задгробния живот: Орфей и таблетките за злато на вакхичното. Ню Йорк: Routledge, 2007.
 https://www.magicalrecipesonline.com/2018/01/the-ancient-greek-orphic-tablets-a-guide-to-immortality.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>