ПЪРВИ…ПЪРВИ…

През 1878 година Христо Г.Данов започва да издава в Пловдив първия общобългарски вестник,наречен „Марица“.В същото време издава и ПЪРВИТЕ СТЕННИ ГЕОГРАФСКИ КАРТИ в България.
Първата болница в България е УМБАЛ „Св.Георги“.Дейността й започва в 1879 година.След Освобождението през 1879 година в Пловдив е открита болница на червенокръстката организация „Свети Пантелеймон“.Тя е първата голяма болница в Източна Румелия.По-късно е преобразувана в Държавна болница.
В момента университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св.Георги“ е държавна университетска болница в структурата на Медицински университет в Пловдив.В града е известна също като Държавната болница.
Пловдив е първият град на територията на българските земи след Освобождението,в който се приема нормативен акт,уреждащ дейността на адвокатите.Това се прави с „Журнално постановление на бившия Императорски комисар в България“,подписано от генерел-адютант княз Донсуков-Корксаков на 2.08.1878 година.
Впоследствие дейността на адвокатите в Пловдив и на територията на Източна Румелия се урежда последователно в Органическия устав на Източна Румелия от 1879 година и Областния закон за адвокатите от 1883 година.
След Съединението на България на 22.11.1888 година Петото обикновено народно събрание приема Първия Български  Закон за Адвокатите,който изцяло регламентира адвокатската професия и урежда организацията и възможностите за сомоуправление на одвокатурата.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>