ФОРУМ

Античният градски център,наречен Форум се намира под сградата на Централната поща в Пловдив и под съвременния централен площад.
С него могат да се съпоставят само древни обекти от историческите градове на Мала Азия.
Форумът на Филипопол /агора-от гръцки-централен площад,пазар/ се намирал в търговския,административен и религиозен център на древния Пловдив.Това е централният площад с търговски площи и прилежащи улици.
Според последни изследвания форумния комплекс е разположен на площ от 20 дка,от които 11 дка са открити площи.Главните улици на тогавашния град-Cardo Maximus и Decumanus Maximus се пресичат през източния вход на комплекса.Изграден е по времето на император Веспасиан през 1в и е завършен през 2 в.Магазините заемали  източната,южната и западната страна на форума, а клиентите влизали в тях през тесни портици.
В близост до него имало търговски и административни сгради,като Одеон,Градската библиотека,Съкровищницата,в която са сечени монети за Тракия и Мизия.
Центърът на древния град и трасето на неговата основна улица-Cardo Maximus съвпадат със съвременния център на Пловдив и неговата главна пешеходна зона.
Три входа,разположени осово по източната,южната и западната страна,осъществявали достъпа до улиците,разположени отстрани на форума.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>