Най-старото сирене, намерено в египетска гробница бр.237 бр.237

Счупен съд от гробницата на Птахмес с останките на древно сирене.
През 1885 г. край село Саккара (Египет) в некропола на Мемфис – столицата на Старото царство – е открита гробница на високопоставен благородник по време на управлението на 19-та династия Птахмес. Гробницата е издигната през 13 век пр.н.е. Смята се, че Птахмес би могъл да бъде съветник на съда на фараона Сети I и неговия наследник Рамзес II.
Първите разкопки на гробницата са извършени от „иманяри“ и за съжаление точното й местоположение не е известно, а повечето артефакти са заселени в музеи в Холандия, Италия и САЩ. Въпреки това късметът отново се усмихна на археолозите и през 2010 г. експедиция от университета в Кайро обяви повторното отваряне на гробницата.
Сред новите находки бяха няколко счупени съдове, които съдържаха известна побеляла втвърдена от време на време маса и останки от тъкан, вероятно предназначени за запазване на съдържанието. Анализ на древния продукт е направен от екип изследователи от Университета в Катания и Университета в Кайро, ръководен от Енрико Греко ( Enrico Greco ).
Учените изолират протеиновия компонент от пробите и се анализират чрез течна хроматография и мас-спектрометрия. Съставът на пептидите ясно показва, че белезникавата маса е продукт, произведен от краве и овче или козе мляко.
Подробният анализ на тъканта показа, че тя е подходяща за съхранение на твърди продукти и изобщо не е подходяща за течности. Изследователите са склонни да вярват, че мистериозният продукт не е бил нищо повече от твърдо сирене. И с възраст от около 3300 години, той с право се превръща в най-старото твърдо сирене в света (преди това заглавието се държеше от древния китайски артефакт ). Химиците обаче са намерили нещо друго.
Оказа се, че древният продукт е бил заразен с бактерии от вида Brucella melitensis . Тези микроорганизми се предават от животни на хора чрез непастьоризирани млечни продукти и причиняват потенциално животозастрашаващо заболяване от бруцелоза . Надяваме се, че никой от съвременниците на Птахмес не е имал време да опита този „благ“.
https://www.vesti.ru/doc.html?id=3049907&tid=107715

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>