Първоначалният анализ показва,бр.237

  че скелетите от огромен египетски саркофаг са двама мъже, една жена

Трите скелета, открити в масивен гранитен саркофаг, открит в Александрия миналия месец, са анализирани и е установено, че е млада жена и двама мъже, казаха служители на египетските антики, а вътре в ковчега бяха открити и сложни златни пана.
Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антики, каза на Ахрам Онлайн, че предварителните проучвания на останките са извършени от екип изследователи начело със Зейнаб Хашиш, директор на Департамента за изследвания на останките на скелета в Министерството на антиките, който определи пола и възрастта на скелетите, като разгледа анатомията на черепите, таза и надлъжните кости.
саркофаг
Експертите по древността изследват останки, открити вътре в гранитния саркофаг.
 
Той добави, че екипът е намерил и няколко квадратни сложно украсени панела, изработени от злато, с размери приблизително 5 см на 3 см. Вазири каза, че деликатните произведения на изкуството, изобразени на панелите, могат да се отнасят за военните звания.
саркофаг
Златни панели, открити вътре в гранитен саркофаг.
 
Надя Кейдер, ръководител на Централния отдел за антики на Долен Египет, каза, че според проучванията първият скелет е принадлежал на жена на възраст между 20 и 25 години, с височина около 160 до 164 см.
саркофаг
Първият скелет
 
Вторият е принадлежал на мъж на възраст между 35 и 39 години с височина от 160 до 165,5 см, докато третият скелет също е мъжки, на възраст между 40 и 44 години и с ръст от 179 до 184,5 см.
саркофаг
Вторият скелет, открит вътре в гранитния саркофаг.
 
Тя каза, че анализът на черепа на третия скелет показва кръгла кухина с широчина 17 см, която мъжът е поддържал значително време преди смъртта.
“Това означава, че кухината може да е резултат от трепанация”, каза Хашиш пред Ahram Online. Тя обясни, че трепанацията е изстъргването или пробиването на дупка в черепа и е най-старата хирургическа интервенция в историята, открита в праисторически човешки останки.
Тази форма на операция е била рядка в древен Египет и са открити няколко черепа с това нараняване. Музеят на болниците Qasr Al-Eini има някои примери, но някои черепи, намерени в гробницата на касиерката на Мая от 18-та династия и съпругата му Merit, също показват белези на трепет.
Вазири предположи, че най-вероятно процесите на погребване вътре в саркофага се извършват в две последователни фази, тъй като скелетите са открити един върху друг.
 
 
Айман Ашмави, ръководител на отдела за антични древности в Египет, каза, че изследователите са почистили всички останки, открити вътре в саркофага, и са археологически документирали всички кости и черепи, както и златните пана.
саркофаг
Експертите по древността изследват останки, открити вътре в гранитния саркофаг.
 
Той обясни, че странният цвят на течността, открита вътре в саркофага, вероятно е резултат от замърсяването от канализационната вода, което е довело до разпадане на останките от обвивките на скелета.
На вода се правят няколко анализа, за да се разкрие повече за неговите компоненти, каза Ашмауи.
Вазири каза, че се извършват още изследвания и изследвания, включително ДНК тестове и CT сканиране на костите, за да се разбере повече за скелетите и да се определи дали трите души са генетично свързани.
Саркофагът е открит в Александрийския квартал Сиди Габер по време на копаенето на основи за нова жилищна сграда.
Служители по-рано заявиха, че вероятно тя е от птолемейските (332–30 г. пр. Н. Е.) Или римските (30 г. пр.н.е. – 642 г. сл. Хр.) Епохи.
Първоначалното откриване на масивния ковчег от черен гранит предизвика вълнение; някои спекулираха, че може да съдържа отдавна изчезналите останки на Александър Велики, за чиято гробница се казва, че се намира в Александрия. Други изразиха опасения относно проклятие; според Би Би Си, Вазири възпира страховете, казвайки: „Ние го отворихме и, слава Богу, светът не е изпаднал в мрак.
Откриването на червената течност в саркофага при отварянето й също предизвика реакция; международна петиция с искане египетското правителство да остави хората да пият течността, събрала хиляди подписи.
 http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/309896/Heritage/Ancient-Egypt/Initial-analysis-shows-skeletons-from-huge-Egyptia.aspx

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>