ЕДИНСТВЕН

Кулата на Сачмената фабрика в Пловдив е построена през 1927 година. От Иван Нейков и е най-високото промишлено съоръжение в града в онези времена.Кулата наподобявала по формата си парижката Айфелова кула и била единствената на Балканския полуостров,в която се получават оловни сачми по естествен капков път.
Тя била висока 56 метра и дежурните по производство се качвали на върха по 350 метални стъпала.До тази височина с подемник се издигали съдове с разтопено олово и металът се изсипвал в специални сита.Капките падали надолу и охлаждайки се във въздуха приемали сферична форма.Оловните зърна падали във воден резервоар,където ставало окончателното им изстиване.С различни сита се произвеждали различни по диаметър сачми,според заявките към предприятието.Според някои мнения именно силуетът на кулата,наподобяващ леко Айфеловата станал причина кварталът с бежанците от Беломорска Тракия и македонските територии да се наричат Малкият Париж.
Кулата на Сачмената фабрика е разрушена на 9.12.2003 год.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най „

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>