Портрети на гениите от викторианската епоха бр.243

 от Джулия Маргарет Камерън

Джулия Маргарет Камерън е родена в Калкута през 1815 г., прекарва детството си и младежите там, се жени, и след това се премества в Лондон. На 48-годишна възраст Маргарет получи неочакван подарък от дъщеря си – фотоапаратът – и с радостен ентусиазъм се потопи в все още новото изкуство на фотографията..
Първите герои на снимките й бяха членове на семейството, съседи и слуги. Маргарет Камерън е присъща на уникален стил, снимките й се отличават със смайващи сенки, неформални и замислени погледи и дори леко замъгляване. По време на кратката си кариера като фотограф (12-годишна), тя е взела около 900 снимки, улавяйки титаните от времето си и викторианската интелигенция – от поета Алфред Тенисън до Чарлз Дарвин. Често тези, които тя фотографира, се появяват като религиозни или мистични фигури. 
Писател Томас Карлил.
Писател Джеймс Спендън.
Писател Антъни Тролоп, 1864 г..
Съпругът на Джулия Маргарет Камерън, адвокат Чарлз Камерън, като мъдър старец, 1870 г..
Астроном и физик Джон Хершел.
Драматург и поет Хенри Тейлър, 1864 г..
Поет Алфред Тенисън, 1885 г..
Чарлз Дарвин, 1870г.
Портрет на Джулия Джаксън, племенницата на Джули Маргарет. По-късно Джулия Джаксън ще има дъщеря Вирджиния Улф.
Джулия Джаксън, майка на Вирджиния Улф.
Астроном и физик Джон Хершел.
Адолф Лидъл, 1867 г..
Портрет на племенницата на фотографа под формата на стара жена.
Млад работник на плантацията, Цейлон, около 1875 г..
Портрет на млад италиански, вероятно Алесандро Колороси. Само фотографията на Камерън за професионален модел.
Снимката е създадена въз основа на петата книга на Алфред Тенисън – The King’s Idyll (1859). На снимката Камерън пресъздава момента, в който Мерлин (съпругът й Чарлз) замества магията на магьосника Вивиен (Agnes Mangles). По-късно Манглас пише, че Чарлс просто не може да застане на театрална позиция, без да се усмихва в същото време със смях, като по този начин разваля много негативи.
https://bg.legaltechnique.org/articles/evropa/portreti-geniev-viktorianskoj-epohi-ot-dzhulii-margaret-kameron-bull-novosti-v-fotografiyah.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>