НАЧЕЛО

Първият регулационен план на Пловдив е изготвен от Йозеф Шнитер и поставя основата на линеарно-лъчеобразния характер на Зелената система на града,запазвайки хълмовете в тяхното естествено състояние и по-нататъшно озеленяване.В зелената система са включени и насадените с чинари улици „Станционна“ /сега „Иван Вазов“/ и „Цар Освободител“ /сега бул.“Руски“/.
Първата неправителствена организация с екологична цел е създадена през 1901 год. под името „Дружество за разхубавяване на Пловдив и околностите му“.Окриленото от Съединението гражданство,жадуващо за културни ценности и красоти,желае да превърне града си в подобие на европейските центрове.
Общината упълномощава Люсиен Шевалас да осъществява професионално „главния надзор на градините“ с Приказ №291.През същата 1901 год. с протокол №9 Шевалас съвсем заслужено и с огромно градско  одобрение е обявен за Почетен гражданин на Пловдив.
През 1880 год. са направени първите организирани от управата улични насаждения на дървета и храсти.Дейността е регламентирана с „Публично-административен правилник на градовете и селата в Източна Румелия“.
През есента на 2018 год. е оформена първата в България етноградина-седем дървета индийски люляк,цъфтящи в различни цветове,като символ на мирното съжителство на различните общности в Пловдив.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най „

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>