ПОЖАР

На практика наблюденията на пожари и известяването за такива е по-старо от каквито и да е писмени източници.
В по-нови времена,когато на Сахат тепе е издигната Часовниковата кула,която е първата по рода си в Югоизточна Европа е било възможно да се ползва нейната височина за по-добро наблюдение,както и нейната камбана.По-късно на хълма е качен и топ /в 17 век/.В ниското е имало двуколки и четириколки със заредени на тях съдове с вода.И мъже с опит в борбата с огъня.
Векове по-късно,през 1888 год. се създава Противопожарната служба на Пловдив.След нея се учредява и пловдивския градски общински съвет и съвсем логично тя минава под негово управление.Задачите по охрана на града в случай на пожар се възлагат на група милиционери,назначени със специална заповед от военното комендантство.За целта те получават необходимите съоръжения-брадви,канджи и една пожарна талига,като действат заедно с дежурните водоносци.
След тези задължения те получавали по 220 гроша месечно за отопление и осветление на помещението,където дежурели.И по 300 гроша лично възнаграждение.На следващата година, през 1889 год. броят на дежурните е увеличен на десет души,като тяхното възнаграждение и средства за поддръжка на помещението за дежурство също са увеличени.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>