УЧИТЕЛ И МЕНИДЖЪР

Последната година ни показа колко важно за всяка страна е образованието.То е не само знания,но и умения,без които не можем да се справим в днешния сложен свят. Често забравяме, че то е двустранен процес- ученика,който желае да се учи и полага усилия в учебния процес и учителя,който мотивира обучаващите се, и преподава по начин,който едновременно го забавлява и образова.Последната година,    дистанционното обучение  постави и нов въпрос:”Как директорите на училищата организират учебния процес така, че да улеснява както учениците,така и техните учители”.Последният проблем се отнася до мениджмънта-управлението.За съжаление, щастливата комбинация между учител и мениджър се среща много рядко не само в България.Още нещо,може да си голям учен,но лош преподавател-има доста исторически примери.
Меката на световната математика е Университетът на Гьотинген                 /Германия/ .В него са творили гении,като Карл Гаус- принцът на математиката,Петер Дирихле,Феликс Клайн,Давид Хилберт…Те са били и не лоши учители,след като са оставили не малко свои ученици.Но никой от тези гении не съумява да създаде самостоятелен Математичен институт на университета.Целият математически свят се прекланя пред столицата на световната математика-Гьотинген, а той няма математичен институт.
download (14)И тогава, на сцената се появява Richard Courant /Курант/1888-1972/.Той става асистент на великия Давид Хилберт.Точно в него тогавашния математически крал на Гьотинген-Феликс Клайн и Хилберт виждат подходящия човек.Курант защитава доктората си при Хилберт и става най-близкия му сътрудник.Той се изявява като голям математик,който остава следа в историята на математиката и физиката.Заедно със своя ментор написват и издават двутомния „Методи на математическата физика“- най- важния учебник по математическа физика на 20 век,по който се обучават поколения физици от целия свят.
Курант се справя блестящо и като мениджър.Създадения от него институт става най-уважавания и престижен в световната математика.Той е негов пръв директор /1928-33/.Еврейското му потекло го принуждава да напусне Германия по времето на Хитлер.Заминава за САЩ.Там получава същата задача- да създаде от нищото Математически институт и  не само го създава,но и подбира лично първите му студенти.Това става най-важното математическо учреждение на САЩ. През 1964 год. го наричат на неговото име-Курант.
Да се поучим от примера на Рихард Курант-Учителя и Мениджъра на Меката на математиката-Гьотинген.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>