АНТИЧНОСТ 3

46 год. преди Христа /пр.Хр./ Градът и областта му окончателно са включени в Римската империя,като провинция Тракия.Използват се имената Пулпудева,Филипопол,Тримонциум и др.
21 год.пр.Хр. Одрисите с помощта на родопските дии и хемските /живеещи около Хемус/койлалети обсаждат Филипопол и намиращия се в него цар Реметалк,син на цар Рескупурит.
Реметалк,като васал на Рим иска помощ от империята и я получава веднага.Легионите на император Тиберий от Мизия и Македония са насочени срещу въстаналите.Реметалк и неговата съпруга Питадорис са спасени и запазват властта.Рим чрез император Тиберий демонстрира принципа на федерализма и относителната самостоятелност за всички,които признават властта му.В този период много от големите племена на Балканския полуостров и селищата им са безусловни анексирани в пределите на империята.Въпреки метежа и главоболията около нестабилното му самоуправление градът е оставен,като автономен център.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>