Езикът (а не география„та) е основна сила зад генетичния поток в Индия бр.244

Study: Language (not geography) major force behind India’s gene flow
Изследване: Езикът (а не географията) е основна сила зад генетичния поток в Индия
Проучването установи, че хората, които говорят един и същ език, са склонни да бъдат по-тясно свързани, въпреки че живеят далеч един от друг.
Кевин Дикинсън
Изследвания, фокусирани върху европейската генетика, са установили силна връзка между географията и генетичните вариации.
С поглед към Индия, ново проучване установи по-силна връзка между вариациите на гените и езика, както и социална структура.
Разбирането на социалните и културни влияния може да помогне да разширим знанията си за генния поток през човешката история.
Когато мислим за нашите предци, умовете ни са склонни да се лутат в географията. Представяме нашите родоначалници, като отбелязваме, че те са били норвежки, бразилски, индонезийски или членове на американско местно племе. Личните генетични тестове , като тези, предлагани от Ancestry и 23andMe, предлагат на клиентите дневник на пътуванията на глобалните пътувания на техните родове. И някои от нашите по-очевидни фенотипни маркери, като например косата и цвета на кожата , се развиха във връзка със земите, които нашите предци наричаха дом.
Загубеният в този безграничен фокус е фактът, че социалните и културни фактори – как нашите предци са съжителствали и взаимодействали помежду си – също влияят върху генния поток. По този начин тези фактори оформиха нашата еволюция и генетично разнообразие. Както установи ново проучване, за народите на индийския субконтинент такива социални и културни фактори може да са по-важни за генетичните им вариации от пустините, тревните площи и тропическите гори между тях.
Нов вид майчин език
Карта, показваща местоположението на 33 индийски популации, заедно със графики, показващи връзките между социолингвистичните групи и генетичните структури.
Най- новото изследване , публикувано в молекулярна биология и еволюция , започна, когато Aritra Bose, който спечели докторска Пърдю в генетиката и данни науката, разследвах тесните връзки между гените и география в Европа. Произхождайки от Калкута, Индия, Бозе се чудеше дали такава силна връзка ще бъде вярна за родната му страна. Той се обедини с Peristera Paschou, популационен генетик и доцент по биологични науки в университета Purdue, и Petros Drineas, асоцииран ръководител на катедрата по компютърни науки в Purdue, за да разбере.
“Нашият геном носи подписа на нашите предци, а генетичната структура на съвременните популации е оформена от силите на еволюцията. Това, което търсим, е това, което е накарало различни групи хора да се съберат и какво ги е разделило,” Пашу, който ръководи проучването с Drineas, се казва в съобщение за пресата . ”За да разберем генетиката на човешките популации, ние създадохме модел, който ни позволява да разгледаме заедно много различни фактори, които може да са оформили генетиката.”
Изследователите разработиха компютърен модел, наречен COGG (Correlation Optimization of Genetics and Geodemographics), за да анализират популационната генетична субструктура. След това те захранват COGG с набор от данни, включващ 981 индивида от 90 индийски групи, като допълнително го сливат с набор от данни от 1323 индивида от 50 евразийски популации. Моделът смачка цифрите и откри нещо изненадващо.
Проучванията на европейските популации обикновено откриват силна връзка между генотипа и географията. Както казва един писател на National Geographic , когато обсъжда изследване, публикувано в Nature : “Резултатът беше изумителен – генетичните и геополитическите карти на Европа се припокриват до забележителна степен. На двуизмерната генетична карта можете да различите багажника на Италия и Иберийски полуостров [sic], където седят Испания и Португалия. Скандинавските страни се появяват в правилния ред, а в югоизточната част Кипър се намира отчетливо край „брега“ на Гърция. “
Подобно сливане на гео и генома не е открито в проучването в Индия; всъщност анализът показва слаба връзка между генотипа и географията. Вместо това споделеният език доказа основната генетична връзка.
Изследователите установили, че хората, които говорят един и същ език, са много по-склонни да бъдат тясно свързани, независимо къде живеят на субконтинента. Например, техният анализ показа, че индоевропейските и дравидските говорещи споделят генетичен дрейф с европейците, докато племената, говорещи Тибето-Бурман, го споделят с източните азиатци.
Социалната структура също показва по-силна корелация от географията при техния анализ. Изследователите предположиха, че тази връзка произтича от социалната стратификация, наложена от кастовата система на Индия .
В продължение на няколко хиляди години кастовата система разделя индусите на йерархични групи въз основа на тяхната карма (работа) и дхарма (дълг). Бракът беше строго ограничен в рамките на нечия каста, което доведе до дълга история на ендогамията. Въпреки че кастовата система е била ефективно премахната през 1950 г. от индийското правителство, такава ендогамия е властвала над индийското общество достатъчно дълго, за да има мощен ефект върху историческия генетичен поток в страната.
“Нашите резултати ясно показват, че ендогамията и езиковите семейства са ключови при изучаването на генетичната стратификация на индийските популации”, пишат изследователите в изследването.
Нови измерения за разбиране на родословието
Нищо от това не означава, че географията не е играла роля в генетичния поток на предците на Индия, нито че социалните и културни фактори не са повлияли на генотипите в цяла Европа. Със сигурност са го направили. Това изследване на природата например открива в Швейцария генетични клъстери, които са базирани на езика. А географското разпределение на Европа може да има повече общо с историческите социално-политически реалности, отколкото с екологичните.
Смисълът на двете проучвания обаче не е да обвържем нашата генетична история със земя или език, а да разберем как гените са протичали в историческите общества.
“Това хвърля светлина върху начина, по който генетиката работи в нашето общество”, каза Бозе в същото съобщение. ”Това е първият модел, който може да вземе предвид социални, културни, екологични и лингвистични фактори, които формират генния поток на популациите. Той ни помага да разберем кои фактори допринасят за генетичния пъзел, който е Индия. Той разплита пъзела.”
С подобрените познания за историческия генен поток, учените могат да бъдат в състояние да продължат биомедицинските изследвания, за да открият по-добре редки генетични варианти, да оценят индивидуалните рискове за определени заболявания и да предвидят кои популации могат да бъдат повече или по-малко податливи на определени лекарства. Чрез отварянето на пътищата, които използваме за разбиране на нашата генетична история, можем да се надяваме да подобрим тези знания и разбиране.
https://bigthink.com/culture-religion/indian-genetics?rebelltitem=1#rebelltitem1

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>