Тестируемата теория предполага,бр.244

  че информацията има маса и може да обясни тъмната материя на Вселената  

Алисън Гаспарини
Нова статия формулира и предлага лабораторни експерименти за потвърждаване на еквивалентност на маса-енергия-информация.

 

 

    фигура 
 
Теорията на Айнщайн за специалната относителност ни донесе едно от най-известните уравнения в науката, E = mc 2 , и показа, че енергията и масата са еквивалентни. В съвременния ни високотехнологичен свят операциите, включващи съхранение и обработка на цифрова информация, изискват огромни количества енергия. Това отстъпва на теорията за принципа на еквивалентност маса-енергия-информация, идеята, че тъй като малко информация е енергия, тя трябва да има и маса.
Принципът на Ландауер свързва термодинамиката и цифровата информация чрез логическа необратимост. Експериментите са доказали, че процесът на изтриване на малко информация разсейва топлинната енергия, но след като информацията е създадена, тя може да се съхранява без загуба на енергия. Мелвин Вопсън предлага това да се случи, защото след като информацията е създадена, тя придобива крайна маса.
„Тази идея е лабораторно проверима по принцип“, каза Вопсън. Той предлага да се правят измервания на масата на цифрово устройство за съхранение на данни, когато то има пълна памет. Ако има по-голяма маса, отколкото когато паметта на устройството се изчисти, тогава това ще покаже, че еквивалентът маса-енергия-информация е правилен.
Ако теорията трябваше да бъде потвърдена, последиците биха имали въздействие, което би могло да промени начина, по който виждаме цялата вселена.
„Повече от 60 години се опитваме неуспешно да открием, изолираме или разберем мистериозната тъмна материя“, каза Вопсън. „Ако информацията наистина има маса, цифровата информационна вселена ще съдържа много от нея и може би тази липсваща тъмна материя може да е информация.“
За съжаление, извършването на изключително малки измервания, необходими с такава точност, в момента може да бъде непостижимо. Vopson предлага следващата стъпка за получаване на отговори може да бъде разработването на чувствителен интерферометър, подобен на LIGO, или свръхчувствителен баланс Kibble. 
https://aip.scitation.org/doi/10.1063/1.5126530

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>