ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! БР.244

  МАРКАТА БУЛГАРИ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ГРЪК С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД

Булгари (BVLGARI) е една от най-старите италиански бижутерни къщи датираща чак от 1884 година. Компанията е открита от Сотирио Вулгарис , който е гръцки имигрант в Италия. Думата „Булгари” е фонетичната версия на името на Вулгарис. Също така на инталиански думата “bulgari” означава “българи”.
Според някои източници, също така се е вярвало че името всъщност принадлежи на древно българско семейство бижутери, които са развивали своята дейност в Гърция между 15-ти и 18-ти век. Буквата „В” в името на компанията е опит на марката да засили корените на гръцката култура в репутацията на компанията. Името му като нищо може да бъде „преведено” на родния ни език като Сотир Българина.
Сотирио се премества в Рим през 1880 с 18 цента в джоба си, притежаващ невероятно умение да работи ценни метали. След като работи на няколко места, Сотирио отваря собствен магазин през 1884. Той полага в основите на стила Булгари елементи от древните римляни и гърци и отваря няколко магазина на най-различни места в Италия. Неговите синове Константино (1889-1973) и Григорио (1890-1966) са били активно включени в бизнеса и са работили в компанията през целият  си живот. Днес представител на четвърто поколение е Франческо Трапани, който е менаджер на компанията.
Една от най-забележителните истории на фамилията Булгари е, че Константино Булгари и съпругата му, Лора Булгари, са скрили три еврейки в техният собствен дом в Рим повреме на Втората Световна Война. Еврейките се вярва, че са почукали на тяхната врата по време на нападението върху Ромското гето през 1943. Това не само показва почтенноста и посветеноста на фамилията Булгари към техните клиенти и колеги много, от които са били евреи, но показва и тяхната хуманност и кураж през тежкото време на властта на Мусолини.
Отнело е четири поколения на тежка и креативна работа да доведе Булгари до 230 места за търговия на дребно по целия свят. Днес Булгари продуцира линия от дамски чанти, часовници, парфюми, хотели и разбира се луксозни слънчеви очила. С голям брой адвокати на бранда днес, имало е и ранни фенове на бранда като Елизабет Тейлър, на която приятелите се шегували, че единствената дума която тя знае на италиянски е „Булгари”. На  125 годишнината от създаването на компанията, цял раздел от изложбата е бил посветен на притежанията на Елизабет Тейлър. Между тях и струващ 20 милиона пръстен, който  й е и даден от Ричард Бъртън.
Стилът на Булгари е много лесно разпознаваем от древните елементи на римски, гръцки, италиянски ренесанс и по-късно парижки и Арт Деко стилове. Булгари остава верен на корените си и произвежда бижута в компактни кръгли форми, които са щедро украсени със скъпоценни камъни в най-различни цветове и комбинации. 
Тяхните слънчеви очила са измежду най-евтините от известните марки. Може да ги различите по високото качество, декорирани с камъни и логота в кръгова форма и измежду други марки, е най-близкото до бижу. Ако имате диамантена огърлица, платинени обеци, красиви пърстени и часовници и нямате все още слънчеви очила Булгари, вашата колекция от бижута не е завършена.
Елизабет Тейлър с бижута във формата на серпентини
Elizabeth-Taylor-as-Cleopatra_2-1
Магазина на Булгари в РИМ днес
   bulgari-lead2
 https://chujdozemec.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-it/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B7/?fbclid=IwAR1FkjwqLrgg_aWRAJWjiUILWv9I6pGXjFmBWBmXZoN7W2KyAYgp_s6vjdg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>