ЗМИЙСКИ ГРАД КРАЙ СЪРНИЦА БР.244

  ПО-ДРЕВЕН ОТ МАЧУ ПИКЧУ

Храмът на свещената змия край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски глави и змийски елементи. Друг подобен в страната ни няма. Това обясни специалистът по праистория проф. Ана Радунчева, която е със 60-годишен стаж в професията. Аналог на обекта край с. Сърница има в Мала Азия, заяви тя. По скалните масиви ясно се открояват изсечени глави на змии, човешки профили, стълби, ниши, открита е и пещера. Тепърва предстоят много работа и проучвания на обекта. Но най-сензационното според проф. Радунчева са елементите по скалите, които предполагат датировката 8 хил. г. преди Христа. Това идентифицира скалните масиви като паметник на неолитната култура в България. Той е част от голяма светилищна система в Родопите. Досега в планината са открити 250 култови комплекса, каза проф. Радунчева. Според нея изсечените скали с човешки образи и змии
са дело на хора с много познания по астрономия
били са също отлични мореплаватели. Предполага се, че обществото тогава е било организирано с племенен вожд и всичко, което тогава се е правело, е било с ритуална цел. Следели са небесните тела и са съобразявали ритуалите с тях. Т.е. тези хора са знаели какво правят, което е белег за високо развито общество, заяви проф. Ана Радунчева. Незнайно защо това общество просто изчезва след 4-ото хилядолетие, добави тя.
Според проф. Радунчева с този образ на змията нашите предци са искали да ни кажат за връзката между хората и боговете, каквито са змиите. Змията в онова време е натоварена с много различни функции. В обекта край Сърница змиите са обградили хълма, т.е. пазят го. Имат астрономически аспект, понеже под змийските глави се забелязват небесни тела. Което означава, че змията е “глътнала” хълма, подобно на “Малкия принц” на Екзюпери, където боата гълта слон. Възможно е змията да се тълкува и като двигател на времето, смята проф. Радунчева. На места тя е позната като пазител на свещените кости, тя е символ и на плодородие. На Белинташ например е открит барелеф, който изобразява тяло на човек и глава на змия, на шията му виси човешка маска, което предполага, че змията си сменя образа.
Счита се още, че змията наказва грешното действие и пази реда. В Източна Гърция има барелеф на човешка фигура със змийско лице, което дава основание на учените да го свържат отново с Мала Азия, която според тях е люлката на човешката цивилизация. Светилища от този род има още в Италия, Испания и по Босфора. Това, според проф. Радунчева, дава идея за цялостна светилищна система. Което означава, че ние сме част от една много голяма цивилизационна общност.
По това време Европа не познава такова нещо коментира проф. Радунчева.
Наесен, когато листата окапят, ще може да се види повече от храма на свещената змия край Сърница. Предполага се, че тогава в основата на комплекса могат да бъдат намерени керамики. Любопитно е да се отбележи, че две каменни змии са открити в Симеоновград, най-близкото такова място до Минерални бани.
Сечивата, използвани за дялане на фигурите, са безспорно камък и кремък, твърди проф. Радунчева и това е било така до откриването на метала към 4-тото хилядолетие.
Навсякъде, където има светилища, е измервана магнитна аномалия. Вероятно неслучайно в Змийския град има и пещера нависоко в скалите, които се извисяват на 40-50 метра височина. Тези хора са познавали отлично всяка звезда, както и къде се намира, знаят безгрешно къде се намира всеки остров в Егейско море, откъдето са се връщали в Мала Азия, смята проф. Радунчева. Според нея хората от онзи период са имали тайно познание, свързано с духовния живот.
Всички открития се получават случайно. Така става и с храма край Сърница, открит на 1 юни 2016 г. от ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов. Всъщност на този ден те поемат да търсят открития през февруари обект край Орлови скали в гората край Сърница. Оставят колата докъдето е могла да ги отведе, после тръгват пеша през непроходими пътеки. Със себе си носят снимачна техника, включително дрон. Бях много уверена, че ще намеря пътя, понеже вече бях ходила до Орлови скали, разказа Паулина Михова. Търсят знаците, водещи дотам, но се оказват в непристъпна местност вдън гори
По пътя си срещат много змии, които някак преодоляват. Тримата се губят в гората и дори нямат ориентир къде се намират. Огледали се нагоре за нещо познато – я връх или знак някакъв, но всичко било непознато. В този момент Паулина забелязала изсечени в самия връх на скалата 5 ниши, което е белег за светилище. Иван пуснал дрона да снима и в този момент на екрана се видели ясно изсечени змийски глави. Скалният масив се оказва дълъг 800-900 метра. Живко първи видял пещерата. Още същия ден изпратили снимките на проф. Ана Радунчева. Заедно с нея тримата откриватели нарекли светилището храма на свещената змия. Поля и нейният екип обмислят вариант за пускане на въздушни балони за разглеждане на Змийския град.
Начинанието им е било финансирано на доброволни начала от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, два хотела в курортния център и една небанкова финансова институция от Хасково.
Милена ЛАВЧЕВА
https://chujdozemec.com/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>