АРТ МАРАТОН ОТ СЪБИТИЯ

  ЗАПОЧВА В СТАРИЯ ГРАД ЗА ДЕНЯ НА ДЕТЕТО

Арт маратон от събития започва в Стария град за Деня на детето

Арт маратон от събития по повод Международния ден на детето ще има в Стария град от 29 май до 6 юни.
„Когато младостта и миналото се срещат сред ярки цветове и слънчеви лъчи, когато радостни детски лица се проектират по калдъръмите на Стария град, значи започва празник. Каним децата и техните родители в една пъстра въртележка от събития. На нея има за талантите и майсторите, за любознателните и позитивните, за магически настроените, за младото лице на Стария град”, казват организаторите.
На 29 и 30 май в музейна аптека „Хипократ” отваря врати за готовите да сътворяват  бабини рецепти.  Началото е в  11 и продължава до 15 ч., предвижда се и излъчване на живо. Под вещото ръководство на специалист ще се правят автентични възрожденски лекове за болки в гърба, за бронхит и др.
В Малката базилика, на 29 май от 11 ч., Феята на думите кани на пътуване в световете, които създава писателката Павлина Николова – „Разказвачът на приказки”.
„Чрез авторските си книжки искам да съхраня и предавам силата  на уникалния български фолклор – предания, образи, остроумия, гатанки, поуки и мъдрости. В сърцевината на приказките ми е Доброто и убедеността, че то съществува и ние трябва да се борим за него! ” – споделя авторката на детски книги.
На 1 юни в 18.30 ч. поканата  е за детски концерт  с интригуващото заглавие „Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза”  -  част от програмата на XII-ти фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.
На 2 юни в 18 ч. Балабанова къща посреща талантите от школа по изкуства при народно читалище „П. Р. Славейков 1908”, които предлагат пътуване  на вълшебните криле на музиката и песента.
През уикенда на 5 и 6 юни от 11 до 15 ч. Балабанова къща става зона „Оцвети Старинен Пловдив: стенописи”. Заедно с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство ще бъдат отворени творчески работилници, а в Къщата на Верен Стамболян ще има демонстрации за ръчно изработване на стъкло и декорации с Иван и Снежана Станеви.
На 5 и 6 юни, ще има и дефиле на Детски духов оркестър „Джуниър бенд”- Велико Търново, с което ще бъде открит форумът „Памет в символи”, организиран от Сдружение „Духовно огледало”. В рамките на събитието също ще има сцена на открито и разнообразни творчески ателиета за деца  в двора на Къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) и по ул. „Съборна”.
Кулминацията на „Празник на детето в Стария град” е на 6 юни в 11.30 ч. на площада  пред църквата „Св. св. Константин и Елена”,  когато започва „Училище по магия и вълшебства” с Боби Шоу.
Събитията се реализират с подкрепата на Община Пловдив и са с вход свободен,  при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.
Постоянни активности:
20.05. – 06.06. Фотоизложба „Аз съм българка!” III част; Балабанова къща (дълбока зала)
20.05. – 06.06. Изложба от Национален живописен пленер в Стария град 09-12.05.2021 г. с мото „Традиция, екология, творчество”
Фотография: Илюстративна

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>