Как е възникнал модерният цип? бр.248

Знаете ли, че… Ципът, както го познаваме днес, далеч не е бил толкова популярен първите няколко години след изобретяването си. Вероятно не сте се замисляли много за това какво Ви държи дънките вдигнати и якето закопчано, но водещата компания в областта, YKK, го прави и произвежда достатъчно ципове, за да увие Земята цели 50 пъти! Преди Негово Величество Цип Вдигников да се появи на сцената, светлината на прожекторите е била насочена към всевъзможни кукички, копчета и връзки, заедно с всичките ги съпътстващи усилия.
Първоначално хората не са мислели, че е имало нужда от подобрение в начините на закопчаване, още по-малко от тоталната им смяна. Отнело е десетилетия на опити от различни хора, преработващи базовия дизайн на циповете, за да завъртят главите на скептичните купувачи. За изобретател на ципа се спряга Елиас Хау, но той е бил прекалено зает да развива своя прототип на шевна машина и да го защитава от имитатори. Уиткомб Джъдсън, от своя страна, патентова през 1893г. своята „Заключваща или отключваща закопчалка за обувки“.
Неговият дизайн също включвал „мъжка и женска“ кукичка, но основното било плъзгащ механизъм за тяхното лесно затваряне. За жалост, изобретението му не предизвикало желания фурор. При първото представяне на неговия „цип“ на Световния панаир, той не спирал да се отваря.
Модерният цип
Следващите години доста „изобретатели“ се опитали да измислят по-по-най-иновативна, плъзгаща се закопчалка, докато не се появил Гидиън Съндбек.
Инженерът, работил при Джъдсън, подал заявка за патент на нов метод за закопчаване. Той включвал плъзгача на Джъдсън, но без използваните от него кукички. Това можем да наречем дядото на съвременния цип.
патент за първия цип
Патентът за първия цип, подобен на модерния
Разбира се, промяната от копчета към ципове не се случила за една нощ – трябвало е някой да убеди купувачите в тяхното превъзходство. Така наречената „Битка за Дюкяна“ включвала списание Esquire, принцът на Уелс и великата дизайнерка Елза Шиапарели като воини на страната на ципа
https://technology.bg/istoriq-na-moderniq-cip/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>