Философията е въоръжила човека бр.246

  с умението да понася всякакви нещастия.

Философия ?-Това не е за мен.Напоследък чувам толкова много този отговор от хора на най-различни възрасти,оправдавайки се ,че трудните философски цикли  са твърде объркващи  за тях.Замисляйки се над техните думи,  се запитвам „Не е ли живота един голям философски цикъл”, който изисква твърде много размисъл, въпроси и отговори.
Философията е онази наука, която не поставя рамки на мисленето, а позволява на човека да се развива, да мисли , да се бори като се изправя гордо пред трудностите.Тя именно тази  , която води разума,сърцето и душата в абстракно мислене.А не може ли да наречем философията „мъдростта на живота”?
Мъдростта, от която всеки човек се нуждае,  за да намери правилното място в живота си да тръгне в правилната посока  или просто за да живее.Като цяла философията е наука, която  изследва общите въпроси, които засягат света и като такава тя наблюдава колко далеч може да стигне човек подчинявайки се  на себе си , своите чувства, мисли, желания, подбуди.
Но защо Монтен заявява , че философията въоръжава човека да понася всякакви нещастия?
Може би, защото философията ни подготвя най- вече психически за бурите, които животът  ни изпречва на пътя. Всъщност тя служи като  невидима преграда между външния и вътрешния свят на човека.Само когато човек остане насаме със себе си и собствените си мисли, той може да си даде нагласа,  че ще се справи със всяка една трудност изпречила се на пътя му.
Ударите на живота отправят големи предизвикателства към човешкия разум. И само силната личност, която се крепи на философските устои, смятайки  всяко страдание  като поредният нов урок, който животът му дава е способен да оцелее. Според мен може би точно на това Монтен  е искал да научи човека.
Добре изградената ценностна философска система,  която да му помогне да създаде своя стратегия,  за да се изправи и да продължи да се състезава в играта наречена „живот”. Всъщност философията е опознаването на себе си. Когато човек познава себе си,ценностите,  които притежава и нещата,  които си е поставил за цел проблемитe са по-лесно разрешими.
Как може да преодолеем нещастията в живота си когато нямаме изграден план за нещата в него?
В този случай това което  ни показва Монтен е съвсем ясно-слабостта на човешкия разум. Нещастията сриват човека затова философията му помага да открие верния път по който да тръгне отново. Тя му дава нужната воля ,  за да открие отговора и на най-трудните въпроси в живота си. Въпроси,  които дори и да нямат конкретен отговор могат да му дадат душевния мир от,  който всеки човек се нуждае за да живее добре.
А кой не иска да живее в мир със себе си и околните? Оставям  този въпрос за да може всеки да отговори за себе си , но едва ли ще има такъв човек който да иска обратното.
Тогава мога да кажа , че за да живеем в хармония със себе си всеки трябва да цени мъдростта или още науката наречена философия.Именно защото тя ни дава изключително много,  самосъзнанието на човека.Да разбираме философията означава да бъдем свободни, стремящи се кам истината и силата на разума,стремящи се да разбираме живота, който живеем и да оползотворяваме с пълни шепи  всичко което той ни предоставя.
Кристина Къркалова –Х б клас
http://zpg-sandanski.com/blog/2011/07/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>