ФУНДАМЕНТ

За развитието на всяка област от познанието, са необходими база данни от натрупани знания и методи,които да позволяват нейното развитие.Физиката на ниските температури не прави изключение.Когато коментираме развитието й в бившия Съветски Съюз едно име изплува в нашето съзнание- великия физик и учител,лауреата на Нобелова награда по физика Пьотър Капица.
Но всъщност, най-важната руска експериментална физична школа по ниски температури е била тази в Харков /Украйна/.Неин създател и мотор  download (8)е големият съветски, и украински физик Борис Лазарев /1906-2001/Той я оглавява след тежкия удар,който понася  физиката на територията на Украйна, по време на сталинските репресии.В тях загива и учителя на Лазарев- големия физик, Лев Шубников.
Още първите експерименти на Лазарев във физиката на ниските температури, придобиват световна известност и са признати за „триумф на физическия експеримент“.Той заема мястото на Шубников,като ръководител на криогенната лаборатория на Харковския физико-технически институт /1937/.Изследванията му на квантовите осцилации на металите, поставят основите на „фермиологията“- модерната квантова теория, на електронните свойства на металите.
Открива способността на свръхпроводниците, да се променят в среда с микровълново лъчение.Създава метода на „студената бомба“-изследване на металите едновременно при високо налягане, и дълбоко охлаждане.Чрез него се откриват електронно-топологичните фазови преходи.Най-важното научно направление в съвременната физика на ниските температури.
Студентите му Веркин и Галкин създават съответно Института „Веркин“, по физика на ниските температури и нискотемпературно инженерство в Харков и Физико-техническия институт в Донецк.
Освен всичко друго, Лазарев  е личност с изключителна ерудиция, истински лидер не само в научната сфера. Ученикът му Веркин създава и реномираното научно списание „Физика на ниските температури“.
Патриархът Лазарев изгражда фундамента на физиката и техниката на ниските температури в Украйна.
  Георги Караджов

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>