БЪДЕЩЕТО

Днес, сякаш обръщаме най-голямо внимание на действителността, която ни заобикаля.Учат ни, че най-важен е материалният резултат,който може да бъде пипнат и усетен.Създава се усещането,че мечтателите и визионерите са твърде далеч от реалния живот.Защо трябва да мислим за бъдещи несигурни събития,когато можем да постигнем реални блага тук и сега. Спомням си заглавието на един филм „В какво се превръщат мечтите“.
А ,те, мечтателите, всъщност движат света напред.Защото ако не можеш да видиш ясно бъдещето, едва ли ще имаш такова.
 220px-1925_Toyen_och_Karel_TeigeKarel Teige /Карел Тайге/1900-1951/ е чешки авангарден художник,писател,критик и графичен дизайнер.Той е истинският лидер на авангардното движение, в чешкото изкуство и култура.
Благодарение на него, в Прага гостуват най-големите фигури на европейския модернизъм- Льо Корбюзие, Ман Рей, Пол Клее, Маяковски,Андре Бретон,Валтер Гропиус.
В теориите си обединява неомарксистката социология, психоанализата, масовата култура и непрофесионалните изкуства.Така се превръща в един от най-големите теоретици на световния модернизъм и истински предтеча на някои съвременни направления, в развитието на урбанистиката- науката за градовете и архитектурата. Монографията му „Минималистичното жилище“ придобива световна известност.Превежда от френски великите поети Бодлер, Аполинер, Малро.Тайге е един от най-големите познавачи и преводачи на произведенията на големите руски футуристи- футуризма е движението,което изследва новите форми и подходи в развитието на изкуството и културата.
През1948 година, след идването на комунистите на власт вЧехословакия  изчезва от публичния живот.Умира от инфаркт, причинен вероятно от яростната атака на официалните власти срещу неговото творчество и личност. Обявен е за „дегенерат, привърженик на троцкизма“.Архивът му е унищожен от тайната полиция.Публикуването на произведенията му е забранено в продължение на десетилетия.
Но днес, той е признат за един от най-важните футуристи на 20 век.Оказва се, че точно „бъдещето“ спасява Тайге за световната литература и култура.
 Георги Караджов

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>