Българска сватба и български сватбени обичаи бр.251

Ако отправим поглед към миналото, ще научим за доста чудни обичаи и суеверия, които едновременно ще ни вдъхновят и смутят. Няма нищо странно в това – хората са живеели по коренно различен начин от нас, мисленето им е било обуславяно от обичта към труда и моралните устои. Особено любопитни са старите български сватбени обичаи, както и ритуалите, които се извършвали преди венчавка.

Мястото на хляба в  сватбените традиции

Още от момента на годежа, та чак до самата сватба, семейството на момъка давало хляб на бъдещата булка всеки ден. Правели се и сладкиши и това било своеобразно пожелание да имат сладък живот младите. Самото изпращане на хляб изразява желанието им да бъдат на обща трапеза, да станат част от голям род, да се сближат. Тази храна е свързана и с плодородието, тъй като пшеницата символизира именно това. Питката заема важно място и в самата брачна церемония.

български сватбени обичаи, българска сватба
Снимка: БНР

Подаръците между семействата на младоженците

От годежа до самата венчавка семействата на бъдещата булка и на младоженеца си разменят подаръци. Това е интересен български сватбен обичай от миналото. Така са изразявали многократно съгласието си да станат един род и да потвърдят още веднъж уговорката си. Подаръци са били обувки за красивата годеница, бели кърпи за свекървата, кокошка и за двете семейства и др.

български сватбени обичаи, българска сватба
Снимка: БНР

Интересни забрани и таен годеж

Въпреки че е имало строги правила, които са се спазвали при годеж и сватба в миналото, е имало и специфични случаи, които са изисквали различен подход. Такъв интересен български обичай е бил тайният годеж. Той се е допускал, когато трябва да се преодолее дадена обществена забрана. Например в случаите, когато по-малката сестра иска да се омъжи, а кака й още не е (обърква се редът), когато момичето е твърде младо за сватба, както и когато годеникът е войник или на гурбет, тогава даже е възможен годеж без неговото присъствие. Било е забранено годеницата да ходи до дома на момъка до сватбата. Не е било позволено и двамата да влизат заедно в църква пред венчавката.

Крадене на булката, приставане и пазене на момата

Ако родителите на момичето не са съгласни да дадат дъщеря си на нейния избраник, тя може да му пристане. В такива случаи тя отива в неговия дом, но е добре поне неговото семейство да е съгласно. Когато момъкът е отчаян и не може да спечели избраницата си, тя го отблъсква или семействата им са против и положението изглежда безнадеждно, той може да си открадне булка.

Почти винаги тя се съгласява да заживее с него след „похищението“, тъй като я е срам да се върне у дома или има чувства към годеника си. Друг интересен български сватбен обичай е пазене на момата. След годежа е имало момиче (от семейството на момъка), което неизменно следва бъдещата булка навсякъде. Това е било породено от страх да не би друг да я открадне или някой да осуети сватбата. Честта на момата е била от огромно значение.

български сватбени обичаи, българска сватба
Снимка: Posredniknews
В миналото е имало още много сватбени ритуали и обичаи, за които ще Ви разкажем в следваща статия.

Макар и да Ви звучат архаично, те са интересен източник на информация и ни помагат да надникнем в съзнанието на нашите предци. Освен това много двойки обичат венчавки в етно стил и черпят идеи от старите български сватбени ритуали и обичаи.

Без значение дали ще сте модерни във Вашия специален ден или сте заложили на ретро атмосферата, заредете се с позитивна енергия за един неповторим ден.

от Българска сватба и български сватбени обичаи

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>