ЧОВЕШКА МАШИНА

Въпросът за произхода на човека вълнува научната общност, от зората на научните изследвания.Всички философски системи и религиозни учения, поставят човешкия произход в основата на своите разбирания за света.Логично, те дават разнопосочни отговори на този фундаментален въпрос…

Един от най-достоверните подходи за проверка на различните теории за човешкото съществуване, е кои методи за изследване се използват за разкриване на „тайната“ на живота.Биофизиката и химията в най-голяма степен се доближават до разбирането на източниците на живота и начините за неговото изследване. 

 Курт Вютрих – УикипедияКърт Вютрих /1938/ е швейцарски химик и биофизик.Завършва физика,химия и математика в университета на Берн, преди да защити докторската си дисертация в университета на Базел..

Като докторант в прочутия Калифорнийски университет в Бъркли започва да работи  в новата тогава дисциплина-ядрено-магнитна резонансна спектроскопия.Тя е един от най-успешните методи за изследване във физиката на елементарните частици,но той я прилага в друга научна област-хидратацията на металните комплекси в организма.Това е един от най- важните процеси в човешкия организъм,който е решаващ за неговото функциониране и развитие.

Той е един от първите в света,които използват ядрено-магнитни спектрометри за изучаване динамиката и структурата на протеините.Протеините са в основата на осъществяване на жизнените процеси в организма.

След завръщането си в Швейцария си сътрудничи с Нобеловия лауреат Ричард Ернст при осъществяването на първите в света двуизмерни  ядрено-магнитни експерименти. Установява че ядрения ефект на Оверхаузер е подходящ за измерване на разстоянието в протеините.Изследванията му довеждат до революционно откритие- установяване на последователността на резонансите на инхибитора на трипсина от панкреаса на говедата и глюкагона.

Получава най-големите научни награди в областта на биофизиката и биохимията.2002 год. му е присъдена Нобелова награда по химия за „развитието на ядрено-магнитната резонансна спектроскопия за определяне трииизмерната структура на биологичните макромолекули в разтвори“.Откритията му разкриват удивителната прилика във функционирането на комплексите елементарни частици и протеините в човешкия организъм.На 2.04.2018 година той получава постоянно местожителство в Шанхай-Китай.Оказва се че дори Китай живо се интересува от функционирането на отделния човешки организъм.

 Автор:    Георги Караджов      

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>