ВТОРОТО АЗ

Днес, мнозина от нас искат да приличат на звездите от малкия и големия екран.Но сякаш по-често се идентифицираме не с действителните актьори,актриси, творци, а с техните герои, пресъздадени на кино или телевизионния екран.Колко често си задаваме въпроса какво е да създадеш един образ,твърде далечен от твоята същност и все пак толкова убедителен,че да грабне човешкото въображение…

Днес, най-много гледаме филми с  героите от вселената на комиксите на Марвел или тези във фентъзи жанра.Но дали популярността и касовия успех са гаранция, че ще ги гледаме след десет,двайсет или трийсет години? 

Защото има класически филмови образци, издържали присъдата на времето и останали в златния културен фонд на човечеството.В тях, режисьори,актьори,сценаристи са оставили най- доброто от своето „второ аз“- азът на творчеството,фантазията, въображението.Сред тази плеяда творци, достойно място заема големият швейцарски  Почина актьорът Бруно Ганц (ВИДЕО+СНИМКИ) - NOVAактьор Бруно Ганц /1941-2019/- една от легендите на киното в германоезичния свят..

Преди да блесне в киното, Ганц си завоюва легендарен статут в театъра,където прави епохално изпълнение на Фауст от едноименната пиеса на Гьоте /2000/, под режисурата на един от най-големите театрални режисьори на нашето време, Петер Щайн.

В киното, той също не върви по отъпканите пътеки.Започва активно да работи с двама от най-значимите представители на режисурата на 20 век- Вим Вендерс и Вернер Херцог.

Играе една от главните роли в шедьовъра на Херцог- „Носферату“/1979, а след това създава образа на ангела във вълшебната приказка на Вим Вендерс- „Криле на Почина екранният Адолф Хитлер - актьорът Бруно Ганц - Информационна агенция  ПИКжеланието“/1987/.През 2004 год. създава най-убедителния образ на германския диктатор Адолф Хитлер в киното.

Получава най-големите награди за кино в германоезичния свят.През 2012 година, на негово име е наречен дори астероид.Играе и други изключителни личности- Антоан дьо Сент Екзюпери,кардинал Стефан Вишински, Зигмунд Фройд….

Но независимо от мощта на второто,творческо аз, Бруно Ганц остава един от най-уважаваните и обичани партньори и личности в театъра и киното на 20 век

Автор: Георги Караджов

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>