ВДЪХНОВЕНИТЕ Героинята на цяла една нация – Жана д, Арк бр.252 ‘Арк

Жана д’Арк е име, което оживява в съзнанието винаги, когато го чуеш.
Заговори ли се за революция и саможертва Жана д’Арк е първото нещо, което се появява в ума на всеки французин.
Орлеанската дева, както също е наричана, е символ на обединението на френския народ, национален герой и пример, към който гледат със страхопочитание в продължение на векове.
Източник: Getty Images/Guliver
На 18 април 1909г. в парижката катедрала Нотр Дам, която само преди броени седмици претърпя страховит пожар, папа Пий Х обявява Жана д’Арк за блажена, а 11г. по-късно тя официално е канонизирана от римокатолическата църква.
Белязана от Бог
Жана д’Арк се ражда някъде през 1412г. в средновековно френско селце.
Още като дете Жана твърди, че е напътствана от божията сила, която ѝ подсказва да поведе френския народ към победа в Стогодишната война.
Макар и Жана да е все още дете тя е напълно убедена в своите вярвания и знаците, които ѝ показват, че е белязана и на нея ѝ е предопределено да върши велики дела.
Източник: Getty Images/Guliver
Тази нейна увереност ѝ носи доверието на законния престолонаследник на Франция Шарл VII от династията Валоа, който ѝ предоставя малка армия, с която Жана обещава да върне обратно обсадения град Орлеан и да го качи обратно на трона.
Пътят до Орлеан и обратно
Жана д’Арк печели много важни битки като предводител на френската армия.
Източник: Getty Images/Guliver
Успява да освободи обсадения от англичаните град Орлеан и побеждава пак английската армия в битката при Пате.
Нейният героизъм и безгранична смелост вдъхновяват французите и ги карат да излязат от домовете си и да се борят за своята родина.
С нейна помощ дофинът Шарл си връща трона и е обявен за крал на Франция.
Героинята на цяла една нация
За Жана д’Арк следват много драматични житейски ситуации, в които никой няма да ѝ подаде ръка, дори кралят, на когото тя връща трона.
През 1430г. Орлеанската дева е пленена от бургундите, а в последствие продадена от тях на англичаните за 10 000 златни лири.
Английската държава я съди с обвинения за ерес, но в същото време я държи като военнопленник в кулата в Руaн.
 
Въпреки тормоза, който упражняват върху нея в продължение на месеци, Жана не се признава за виновна и за миг не се отказва от своите вярвания. 
Църковният съд в Руан я осъжда и на 30 май 1431г. на едва 19-годишна възраст д’Арк е изгорена публично на кладата на градския площад.
Англичаните изгарят тялото ѝ до изпепеляване, а прахът разпръсват в река Сена.
 Жана д'Арк — героиня, „магьосница“, светица
 https://www.vesti.bg/vdyhnovenite/geroiniata-na-ciala-edna-naciia-zhana-dark-6094463

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>