Учените най -накрая разбиха кода на древния „Файстоски диск бр.259

Жаклин Хауър
Учените се опитват да дешифрират мистериозния „Фаистов диск“ , откакто 4000-годишният глинен диск е открит през 1908 г. на гръцкия остров Крит.

Но изглежда никой не е успял да преведе мистериозния език, изписан на диска, който датира от 1700 г. пр. Н. Е. И разцвета на минойската цивилизация – досега.

 минойски компактдиск “, е разбрал не само как звучи езикът, но и част от смисъла, който той предава, съобщава Discovery News.Д-р Гарет Оуенс, който изучава това, което той нахално нарича „

„В сътрудничество с Джон Коулман, професор по фонетика в Оксфорд, прекарахме шест години в създаването на възможно най -доброто четиво“, каза Оуенс, изследовател на лингвисти от Технологичния образователен институт на Крит , в имейл за The Huffington Post.

 
фаистов диск
Предната част на диска Phaistos, който е с диаметър 16 сантиметра.

фаистов диск
Задната част на диска Phaistos.

 Дискът може да се чете в спирална посока от външния ръб към вътрешността. Използвайки това, което предишните проучвания са показали за критските йероглифи и писменостите Минойска линейна А и Микенска линейна В от древна Гърция, изследователят е успял да идентифицира три ключови думи:

IQEKURJA, което може да означава „бременна майка“ и/или „богиня“.

IQE, което може да означава „майка“ и/или „богиня“ и което се появява многократно на диска.

IQEPAJE или IQE-PHAE, което може да означава „блестяща майка“ или „богиня“.

Оуенс заключава, че дискът може да съдържа молитва към минойска богиня .

„Майката на богинята е заподозряна от един век заради това, което мислим, че знаем за минойската религия, но целта е била да се докаже лингвистично“, казва Оуенс в имейла. ”Доказателството е в пудинга.”

https://www.huffpost.com/entry/ancient-cd-rom-phaistos-disk-code_n_6055178?ri18n=true

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>