ОТКРОВЕНИЕ

Един от въпросите, който всеки от нас си задава от раждането е :” Каква е  мисията ни на тази земя?”Някои я осъзнават от ранна детска възраст и я реализират сякаш от само себе си.Други я търсят през целия си живот и не са сигурни, че са я разбрали до своя край.А понякога „божественото“ откровение  ни отвежда на неочаквани и от нас места.Не случайно, една от значимите максими в духовното пътуване на човека е – „неведоми са пътищата господни“.

Арборелиус, Ларс Андерс — ВикипедияLars Arbolerius /Ларс Арборелиус//1949/ е роден в Соренго /Швейцария/,но родителите му са шведи по произход.

Израства в Лунд /Швеция/ и е отгледан,като лутеранин- една от най-известните протестантски деноминации.Отрано разбира любовта си към съзерцателния живот.Но след година и половина усилени духовни търсения усеща, че“Истината му е дадена от католическата вяра“.Приема католицизма едва на 20 години.  

22 годишен, той влиза в католическия орден на кармелитите ,в манастира Norraby в Южна Швеция.1977 година в университета на Брюж получава научни степени по философия и теология.Изучава  модерни езици в университета на Лунд,, а защитава докторската си дисертация в Папския богословски факултет в Рим.Ръкоположен е за свещеник в Малмьо-1979 година.

1998 година влиза в историята на католическата църква в Швеция.Папа Йоан Павел II го назначава за епископ на Стокхолм- единствената католическа епархия в Швеция,която включва цялата страна.Той става първият етнически швед на този пост и едва втория скандинавски католически епископ от времето на Реформацията.Повечето католици в Швеция след Реформацията са имигранти или с имигрантски произход от цяла Европа, Близкия изток,араби, арменци особено сред духовенството.

2017 година папа Франциск го обявява за първия шведски кардинал.Същата година е обявен за „швед на годината“, заради „съществената му роля в обединяването на местните шведи и шведите имигранти“.Става и член на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство.

„Божественото откровение“ превръща Арборелиус в един от най-големите духовни обединители на Швеция.

 Автор:  Георги Караджов      

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>