Самоук учен, който стана бащата на електричеството бр.258

биография на майкъл фарадей
ъпреки че Фарадей получава малко формално образование, той е един от най-влиятелните учени в историята, превръщайки се в вдъхновение за хора като Айнщайн и Тесла. Той е най-известен с откриването на електромагнитната индукция, изобретяването на електрическия двигател, приноса към електрохимията или поради факта, че е отговорен за въвеждането на концепцията за полето във физиката.
През 1873 г. стандартната единица за електрически капацитет е наречена фарад в негова чест. Банката на Англия разкри банкнота от 20 британски лири с неговия портрет през 1991 г., когато той се присъедини към известна група британци със собствени бележки, включително Уилям Шекспир, Флорънс Найтингейл и Исак Нютон. Мнозина го твърдят за бащата на електричеството и всъщност самият Максуел е казал: „Фарадей е и винаги трябва да остане бащата на тази разширена наука за електромагнетизма“.
Ранно образование
Майкъл Фарадей е роден на Маргарет и Джеймс Фарадей на 22 септември 1791 г. Семейството не е добре, така че те се преместват в Лондон, търсейки повече възможности. Младият Фарадей, който беше третото от четири деца, имащи само най-основно училищно образование, трябваше да се образова сам, докато работеше по улиците на Лондон.
На 14-годишна възраст Фарадей става чирак на местен книговезец и търговец на книги Джордж Рибау на Бландфорд Стрийт, Мерилебън. По време на седемте си години чиракуване Фарадей се възползва добре от безценния достъп до книги, който му даде работата и който щедрият му работодател позволи.
биография на майкъл фарадей
Фарадей беше дълбоко мотивиран от книгата „Разговори по химия“ на Джейн Марсет толкова много, че когато беше на 20 години, той посети лекциите на най-известния английски химик от онова време, сър Хъмфри Дейви. По-късно Фарадей изпрати на Дейви книга от 300 страници, базирана на бележките, които е направил по време на тези лекции. Отговорът на Дейви беше незабавен, любезен и благоприятен.
Първото изобретение
През 1813 г., когато Дейви уврежда зрението си при инцидент с азотен трихлорид, той решава да вземе Фарадей за временен помощник. В английското общество, базирано на класа, Фарадей не се смяташе за джентълмен, поради което съпругата на Дейви отказа да третира Фарадей като равен, което направи живота му толкова нещастен, че той обмисля самоубийство.
Но Дейви отказа да пусне талантливия младеж. Той назначи Фарадей за постоянно като свой научен асистент за неудоволствие на жена си. Те отидоха заедно на обиколка на континента, срещайки се с научния елит на Европа, както и обмен на идеи с тях. Дейви се пошегува, че неговият асистент Майкъл Фарадей е най-голямото му откритие; малко знаеше, че ще бъде прав!
Първото изобретение
 
През 1813 г., когато Дейви уврежда зрението си при инцидент с азотен трихлорид, той решава да вземе Фарадей за временен помощник. В английското общество, базирано на класа, Фарадей не се смяташе за джентълмен, поради което съпругата на Дейви отказа да третира Фарадей като равен, което направи живота му толкова нещастен, че той обмисля самоубийство.
 
Но Дейви отказа да пусне талантливия младеж. Той назначи Фарадей за постоянно като свой научен асистент за неудоволствие на жена си. Те отидоха заедно на обиколка на континента, срещайки се с научния елит на Европа, както и обмен на идеи с тях. Дейви се пошегува, че неговият асистент Майкъл Фарадей е най-голямото му откритие; малко знаеше, че ще бъде прав!
 
През 1820 г. датският физик Ханс Ørsted открива (макар и случайно), че електрическият ток в проводник може да отклони магнитната стрелка в непосредствена близост. Дейви не се притесняваше ни най-малко от това, но Фарадей, напротив, го обяви за едно от най-големите открития на човечеството. Една година по-късно Фарадей изобретява електрическия двигател,  използвайки същия принцип, който днес е в основата на вентилатори, помпи, компресори, асансьори и хладилници.
 
биография на майкъл фарадей
 
Бързото издигане на Фарадей кара Дейви да ревнува и той става безразличен към него, третирайки го повече като съперник. Към края Дейви дори обвини Фарадей в плагиатство, което е накарало Фарадей да спре всички изследвания в областта на електромагнетизма до смъртта на неговия наставник. През 1829 г. Дейви е парализиран от инсулт и умира на 50-годишна възраст. Въпреки горчивия край, Фарадей описва Дейви бащински, мил и защитен.
 
 
Електромагнетизъм
 
Така Фарадей започва своята голяма поредица от експерименти, в които открива закона за електромагнитната индукция. Пробивът идва, когато той увива две изолирани намотки тел около железен пръстен и установява, че при преминаване на ток през една намотка, в другата намотка се индуцира кратък ток.
 
Фарадей продължава да изобретява елементарен генератор през 1831 г. и както обикновено се разказва, на премиера или друг високопоставен политик е дадена демонстрация на индукция от Фарадей. На въпроса „Каква полза от това?“ Фарадей отговори: „Каква полза от новороденото бебе?“ Изминаха петдесет години, преди електрическата енергия наистина да започне, както беше предвидено от Фарадей.
 
биография на майкъл фарадей
 
Фарадей се интересуваше малко от математиката и собствената му научна кариера се характеризираше с прости идеи и прости експерименти. Но откритието на индукцията в крайна сметка е формализирано от шотландския физик и математик Джеймс Клерк Максуел в уравнение, което сега е известно като уравнение на Максуел – Фарадей. 
 
Фарадей пише в писмо до Максуел: „Първоначално бях почти уплашен, когато видях такава математическа сила, създадена да действа върху темата, а след това се зачудих, когато видях, че субектът издържа толкова добре“. Уравнението на Максуел става основата на производството на електроенергия, което прави Фарадей бащата на електричеството.
 
 
Късен живот
 
След индукцията Фарадей формулира законите на електролизата през 1834 г., чиито приложения са далечни и широки, като производство на промишлени химикали и галванично покритие. За безпрецедентната си работа Фарадей е назначен за професор по химия в Кралския институт без диплома. Предложено му е и рицарско звание, но той го отхвърли, позовавайки се на религията.
 
През 1836 г. той изобретява клетката на Фарадей, заграждение, използвано за блокиране на електромагнитното поле. Можете да намерите реална версия на клетка Фарадей точно във вашата кухня: металната обвивка в микровълновата фурна действа като клетка Фарадей, тъй като предотвратява изтичането на микровълните във фурната. Клетките на Фарадей се използват и при ЯМР сканиране, за да се предотврати появата на изкривяване на данните, идващи от пациента, от външни честоти.
 
Освен научните си изследвания в области като химията и физиката, Фарадей приема многобройни и често отнемащи време проекти за услуги за по-голямото благо на страната. Например всяка Коледа Фарадей ще изнесе безплатни научни лекции на широка аудитория, включително млади хора, по информативен и забавен начин.
 
биография на майкъл фарадей
 
Той се радваше да пълни сапунени мехурчета с различни газове пред публиката си и се удивляваше на наситените цветове на поляризираните светлини, но лекциите бяха и дълбоко философски. По този начин Фарадей наистина беше първият научен комуникатор в света. Той изнесе общо деветнадесет такива лекции до 53-годишна възраст.
 
Много години след научната си кариера Фарадей посвещава книга на Джордж Рибау, първия си работодател, като пише: „…любезно се интересувате от напредъка, който постигнах в познаването на фактите, свързани с различните съществуващи теории, което лесно ми позволява да прегледам онези книги, които притежавате, които по някакъв начин са свързани с темите, занимаващи вниманието ми.”
 
Наука и религия
 
Фарадей е бил набожен християнин, въпреки че може да е имало някакъв конфликт между религиозните му вярвания и дейността му като учен. Много от колегите му и особено Хенри Бенс Джоунс твърдят чрез писма и писания, че Фарадей е първо учен и на второ място религиозен, но той също е и двете.
 
Джоунс, който беше младши от Фарадей, публикува книгата „Животът и писмата на Фарадей“ през 1870 г. Фарадей каза за себе си: „Без експеримент аз съм нищо. В ранна възраст бях много жив човек с въображение, който може вярвам в Арабските нощи толкова лесно, колкото и в Енциклопедията, но фактите станаха по-важни за мен и ме спасиха. Можех да се доверя на факт. Едно нещо е щастие, което е, че каквито и да са нашите мнения, те не променят и не нарушават факти от природата.”
 
Записът в лабораторния дневник на Фарадей от 19 март 1849 г. казва: „ВСИЧКО ТОВА Е СЪН. Все пак го изследвайте чрез експерименти. Нищо не е твърде прекрасно, за да бъде истина, ако е в съответствие със законите на природата; и в такива неща като тези експериментирайте е най-добрият тест за такава последователност.” Фарадей разглежда своите открития на природните закони като част от непрекъснатия процес на четене на книгата на природата.
 
Когато го попитали за спекулациите му за живота отвъд смъртта, Фарадей отговори: „Спекулации? Нямам такива. Почивам на сигурност. Знам на кого съм вярвал и съм убеден, че той е в състояние да запази това, което съм му поел, срещу това ден.”
 https://www.wondersofphysics.com/2019/09/michael-faraday-biography.html?fbclid=IwAR1xYa9K1b1VGCw8_FxJsTI-ET6QfKZb-SkQEquphWESaYDuvmYzw5vgCno

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>