Учените по климата печелят Нобелова награда по физика бр.258

наука за климата физика нобелова награда за 2021 г. георгио паризи сюкуро манабе клаус хаселман
През 2020 г. математикът Роджър Пенроуз беше удостоен с най -престижното отличие в науката  заедно с  Андреа Гез , която стана едва четвъртата жена лауреат по физика и Райнхард Гензел от Института Макс Планк, за по-нататъшното ни разбиране за черните дупки.
Тази година фондацията за Нобелова награда отново избра трима съвместни носители. Едната половина от Нобеловата награда на учените по климата Сюкуро Манабе от САЩ и Клаус Хаселман от Германия, а другата половина на италианския физик Георгио Паризи.
Всички сме чели за глобалното затопляне в нашите училищни учебници, че хората влияят върху климата и температурата на Земята чрез изгаряне на изкопаеми горива. Но как научната общност стигна до това заключение на първо място?
Отговорът е, че трудовете на забележителни учени като Сюкуро Манабе, който е старши метеоролог в Принстънския университет, са помогнали да се установи нарастващата роля на човечеството в голяма част от всичко, което се е объркало на тази планета.
Започвайки през 60-те години на миналия век, Манабе е пионер в използването на компютри за симулиране на изменението на климата. Той демонстрира през 1970 г., че увеличаването на количеството нива на въглероден диоксид ще повиши глобалните температури с 0,57°C до 2000 г. Той беше на място, когато земята се затопли с 0,54°C.
Клаус Хаселман, водещ океанограф в Германия и тогавашният директор на Института по метеорология Макс-Планк, също стигна до същото заключение. Той показа, че въпреки краткосрочните колебания на времето, климатичните модели са надеждни в дългосрочен план
Техните проучвания допълнително разкриха, че се предвижда глобалната температура да се повиши с допълнителни 2°C – 3°C през 21-ви век. Така че днес може да приемем лекомислено изменението на климата, но в бъдеще опасностите от него ще бъдат наблюдавани в ежедневния живот, както предупреждават учените.
Третият победител е Geogio Parisi, чиито изследователски области включват статистическа механика и сложни системи. Той е разработил математически модел, за да разбере сложни системи като глобалния климат на Земята, човешкия мозък и в крайна сметка цялата вселена.Знаете ли, че от 1901 г. насам са присъдени общо 115 Нобелови награди по физика? Победителите тази година включват едни от най-възрастните наградени. Манабе и Хаселман са съответно на 90 и 89, докато Паризи е сравнително по-млад на 73 години.
Признаването им от комитета за Нобелова награда показва, че нашите познания за изменението на климата са изградени върху силни научни основи. Така, колкото и политиците, индустриалците или другите да отричат ​​изменението на климата, то се случва във всеки един момент.
След съобщението Джорджо Паризи каза във връзка с изменението на климата: „Много е спешно да вземем решителни решения и да се движим с много силни темпове. За бъдещите поколения е ясно, че трябва да действаме сега, за да се справим с изменението на климата.”
таг учените, климата, Нобелов награда, физика
https://www.wondersofphysics.com/2021/10/climate-scientists-nobel-prize.html   

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>