Най-мистериозните места в Европа бр.259

 Мистериозни и магически места

Светът е пълен с внушаващи страхопочитание места, които изглеждат твърде сюрреалистични, за да бъдат истина, или са обвити в истории, които просто не могат да бъдат обяснени. Докато много от тези призрачни събития имат логични обяснения, други остават загадка. От скални образувания, за които се казва, че са създадени от самия Дявол, до замъци с духове, които ще предизвикат тръпки по гръбнака ви. Елате с нас, докато изследваме най-мистериозните (и магически) места в Европа…

Замъкът Хоска, Блатце, Чехия

Може ли този на пръв поглед обикновен, ако не и красив замък всъщност да бъде портата към Ада? Да, според местната легенда. Замъкът Хоска се намира в Блатче, Чехия и датира от 13 век. Днес се смята за едно от най-обитаваните от духове места в света. Според народните предания замъкът Хоска е построен над толкова дълбока дупка, че никой не може да види дъното. През нощта тъмни създания пълзят от ямата, влачейки нещастни пътешественици надолу към нейните дълбини…

Стоунхендж, Уилтшир, Великобритания

Стоунхендж несъмнено е едно от най-мистериозните места в Европа. Праисторическият паметник може да бъде намерен в равнината Солсбъри в Уилтшир и датира от около 2500 г. пр.н.е. И все пак начина, по който се е появил обектът, е объркал историците, тъй като по-големите камъни от сарсен са произведени на 20 мили (32 километра) и тежат средно по 25 тона на парче, а по -малките, сини камъни идват от хълмовете Пресели в Уелс. Мнозина смятат, че са транспортирани с помощта на каналната система на Обединеното кралство. През 2019 г. студенти откриват, че хората може да са използвали шейни, смазани със свинска мазнина, за да ги повдигнат на място.

Крива гора, Грифино, Полша

Уместно наречената Крива гора може да се намери южно от полския град Шчечин. Тук ще намерите над 400 борови дървета, които не приличат на никое друго, което можете да намерите никъде другаде по земята. Всяко едно дърво може да се похвали с извит огънат ствол. Арболозите са обсъждали причините за този отвъден свят, но досега никой не е успял да го обясни. Докато някои предполагат, че изкривените стволове са причинени от проливни снежни бури, други смятат, че местните дървосекачи са създали своя собствена уникална техника за отглеждане.

Синята пещера, Капри, Италия

Точно до италианския остров Капри ще откриете очарователна морска пещера. Магическата пещера, която е доста тясна за достъп, може да се похвали с ослепително синьо сияние, което много местни жители дават на чудовищата или злите духове. Всъщност пещерата е ужасявала местните до такава степен, че е активно избягвана. Днес изумителният цвят на пещерата може да бъде обяснен от науката. Под водата лежи малък отвор, през който слънчевите лъчи се пречупват, придавайки на интериора естествено синьо сияние. Изглежда ли достатъчно магично за вашият вкус?

Fairy Glen, Шотландия, Великобритания

Векове наред „Fairy Glen“ на остров Скай, Шотландия, е свързан с магически същества – дори е било мястото за заснемане на фентъзи приключенския филм „Stardust“. Въпреки факта, че не съществуват истински легенди, включващи феи, мнозина смятат, че районът е създаден от отвъдни сили. Някои твърдят, че се чувстват наблюдавани от невидими същества по време на пътуванията си до района, но топографията му може да бъде обяснена доста лесно. Скалните кули, подобни на замък, всъщност са причинени от древно свлачище. През последните години посетителите преместват скалите, за да създадат спирали в долината.

Дяволският мост, парк Кромлау, Германия

Може би се чудите защо такова идилично място може да е получило името „Дяволският мост“. Е, тази немска забележителност, разположена в парка Кромлауер, Саксония, се казва, че е построена от самия Сатана. Местната легенда гласи, че перфектният полукръг на моста може да бъде дело само на по-големи сили. Историята разказва, че след приключването си Сатана претендира за душата на първия смъртен, който прекоси моста – малка награда за упоритата му работа. За съжаление посетителите не могат да ходят по моста, но могат да му се възхищават отдалеч.

Пътят на великаните, окръг Антрим, Северна Ирландия

На брега на окръг Антрим ще откриете едно от най-емблематичните природни съкровища на Северна Ирландия – Пътят на великаните. Смята се, че мястото от 173 акра е дом на около 40 000 взаимосвързани базалтови колони, които изглежда се спускат постепенно в морето. Следвайте тези поразителни образувания във водата и скоро ще стигнете до шотландския остров Стафа. Там ще намерите много подобен пейзаж с извисяващи се колони, сякаш двете места някога са били свързани заедно …

Пещерата на Фингал, Шотландия, Великобритания

Според вековната легенда, тези две забележителни места са резултат от яростна битка между двама гиганти, Фин МакКул и Бенандонер. Съперниците построяват път, свързващ Северна Ирландия с Шотландия, за да се срещнат за битката си. Но Фин играе нечестно и се маскира като бебе. Когато Бенандонер вижда размера на бебето, той предполага, че самият Фин трябва да е твърде голям, за да се бие. Той хуква обратно към Шотландия, разкъсвайки пътя, който свързва двете места. В действителност колоните в графство Антрим и пещерата на Фингал на остров Стафа са образувани от древно вулканично изригване.

Ледените пещери Айсрисенвелт, Верфен, Австрия

Докато чехите вярват, че замъкът Хоска е портата към ада, австрийците твърдят, че това е Айсрисенвелт. Наистина грандиозен природен пейзаж, тази отвъдна земна ледена пещера е най-голямата в света. Простирайки се на 42 км в планината, тунелната мрежа е дом на кристални структури и криволичещи проходи, които водят до колосални аудитории. Исторически, местните жители отказват да изследват пещерите, вярвайки, че са свързани с ада. Те всъщност са се образували по време на изместването на тектонските плочи.

Пещерата и изумителният кладенец на Майка Шиптън, Северен Йоркшир, Великобритания

Очарователна и малко странна, Пещерата на Майка Шиптън и подходящо нареченото Изумителен кладенец могат да бъдат намерени в курортния град Кнаресбъроу, Северен Йоркшир. Смята се, че мястото е родното място на пророчицата Майка Шиптън, чийто кладенец може да превърне всеки предмет в камък. Смятан за най-старата туристическа атракция в Англия, това необичайно място може да не е толкова мистериозно, колкото изглежда. Всъщност магическите сили на водата всъщност са резултат от високото й минерално съдържание.

Тъмните плетове, окръг Антрим, Северна Ирландия

С име като Тъмните плетове, не е изненадващо, че тази забележителност в Северна Ирландия е обгърната от много мистерии. Известен като Кралски път в емблематичното телевизионно предаване „Игра на тронове“, тази грандиозна алея с дървета се твърди, че е обитавана от Сивата дама, която се носи между широките клони, когато настъпи нощ. Местните хора смятат, че тя е призрак на прислужница от съседна къща, която е починала при мистериозни обстоятелства преди много години…

Reynisdrangar, Vík í Mýrdal, Исландия

Друго място, известно с Game of Thrones е плажът, известен като Reynisfjara. Той е едно от най-очарователните места в Исландия. Разположен на южното крайбрежие, плажът с черен пясък е дом на базалтови скали и извисяващи се морски купчини, които стърчат от водата. Според народните предания скалистите колони, известни като Рейнисдрангар, някога са били тролове, които са се отправяли към морето, за да примамят кораби до брега. И все пак уловени в зората на утрото, те незабавно са били превръщани в камък. Ако обаче искате научно обяснение, купчините някога са били част от континента и са се отделили поради ерозия.

Бла Юнгфрун, окръг Калмар, Швеция

Blå Jungfrun, или Синята девойка, е малък остров в сърцето на Балтийско море. Смята се, че куполът от син гранит на острова е на около 570 милиона години и е придобил доста репутация сред местните жители. Често свързан с вещици, култови ритуали и черна магия, островът е дом и на Лабиринта Троеборг. Образуван от малки камъни, никой не знае кой го е построил и защо. Смятан за прокълнат, мнозина вярват, че ако камъче бъде взето от мястото, крадецът ще бъде наказан с вечен лош късмет.

Лох Нес, Шотландска планина, Великобритания

Обгърнат в легенди, Шотландският Лох Нес е спечелил международна репутация, не поради естествената си красота. За сладководното езеро се казва, че приютява непознат звяр, известен с любов като Неси. Съществото е било „видяно“ за първи път през 1933 г., но местен вестник отхвърля безпокойството като го определя за „обикновен бой с патици“. Година по-късно се появява скандална снимка на дълговратата Неси, но по-късно се оказа, че това е измама. Последната теория е, че Неси не може да бъде нищо повече от огромна змиорка.

Пещерите Wookey Hole, Съмърсет, Великобритания

Разположени на ръба на хълмовете Mendip в Съмърсет, Великобритания, пещерите Wookey Hole са поредица от варовикови пещери с 50 000-годишна история. Разбира се, такъв грандиозен подземен свят никога не би могъл да бъде без една или две мистични истории. Мнозина смятат, че Wookey Hole някога е бил използван от вещица, която е вещерствала и е причинявала беди. Нейната замразена фигура (или може би сталагмит?) днес може да се види вътре в Кухнята на вещицата, голяма стая, украсена с мътен басейн.

Замъкът Тинтагел, Корнуол, Великобритания

Руините на замъка Тинтагел могат да бъдат намерени кацнали върху отсечен полуостров, на крайното западно крайбрежие на Англия. Сякаш изваден от средновековна сага, замъкът може да се похвали със собствена мистична приказка. Според народните предания крал Артур е заченат и роден тук. Говори се, че могъщият магьосник Мерлин е помогнал на бащата на Артър Утер Пендрагон в съблазняването на любимата му Игрейн, която е била омъжена за друг мъж. Дори и без тези магически връзки, посещението на замъка Тинтагел никога не би могло да бъде лоша идея.

Гората Хоя-Бачиу, Трансилвания, Румъния

Тази гора от 729 акра е дом на златисти дървета и уникална мъгла, която покрива земята. Мистериите я заобикалят също от истории за извънземни срещи до мистериозни изчезвания, които довеждат до това, че Хоя-Бачу е наречена „Бермудният триъгълник на Румъния“. Най-голямата загадка от всички е Чистилището, централен участък от гората, в който нищо не расте – и никой не знае защо …

Brimham Rocks, Северен Йоркшир, Великобритания

Преди около 400 милиона години голяма планина някога е стояла близо до Нидердейл в Северен Йоркшир, Великобритания. През вековете ерозивните сили разцепват върха, създавайки речна делта, която бавно образува необичайните скални образувания на Бриъм. Въпреки научното обяснение, този странен и прекрасен пейзаж също е обвит в легенди. Докато някои свързват впечатляващите му форми с древни друиди, други смятат, че самият Дявол е поставил камъните на мястото им. Така или иначе магията на Brimham Rocks е неоспорима.

таг мистериозни,  магически, места  Европа

https://naedin.click/mysterious-places/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>