Ваксина срещу Заушка бр.263

алф Хилеман е американски микробиолог, който е разработил над 40 ваксини през живота си, което е несравнимо постижение на производителност. През 1963 г., когато една нощ най-голямата дъщеря на Хилеман, Джерил Лин, има подута челюст и треска, тя веднага е диагностицирана от Хилеман, че е причинена от паротит(заушка).
Заушката е инфекция на слюнчените жлези, която може да доведе до инфекции на мозъка и може да причини трайна глухота или дори смърт.
Хилеман е загрижен като баща, но вижда и възможност. Той бързо посещава вирусните лаборатории в Merck и се връща у дома с няколко памучни тампона и шишенце пилешки бульон. Събира проби от паротит от дъщеря си и отглежда тези проби в пилешки ембриони в лабораторията си, за да ги отслаби.
С помощта на атенюирания вирус на паротит той създава ваксина срещу паротит през 1965 г. Тества ваксината си върху най-малката си дъщеря Кирстен през 1966 г., която е създадена от вируса, изолиран от по-голямата й сестра.
Ваксината на Hilleman работи и през 1967 г. е одобрена от FDA за търговска употреба. Единадесет милиона дози ваксина срещу паротит на Хилеман са разпространени в САЩ и неговата ваксина спасява милиони животи по целия свят и днес.
 https://naedin.click/moments-in-history/
Та ваксина, заушка, изобретение

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>