Защо безделничеството вреди на душевното здраве на младите

Защо безделничеството вреди на душевното здраве на младите

Безработните млади хора, които никъде не учат, най-често страдат от психични разстройства. До този извод стигат учени, които анализирали многогодишни изследвания сред близнаци.
Днес младите срещат затруднения при намиране на работа, по-големи от тези на предходните поколения. Причина за това е световната финансова криза, която повлия на перспективите за трудоустройство сред младежите.Много отдавна искат да започнат на работа, но не могат да я намерят. Сред безработните не са малко тези, които страдат от психически разстройства, което само влошава тяхното положение.
Група изследователи от Института по психиатрия, психология и невронаука в Кралския колеж на Лондон, Университета Дюк и Калифорнийския университет използвали данни от многогодишно изследване на близнаци. Целта била да оценят мотивацията за работа, наличие на психически проблеми и зависимост от психоактивни вещества сред 2 хиляди 18-годишни близнаци, получили задължително образование в средното училище. 12% от тях не били студенти и не работели Около 60% от младите хора от тази група имали някакви психически проблеми в детството или в пубертета. 35% от безработните страдали от депресия, а 14% от генерализирано тревожно разстройство. Групата млади хора, в които попадали студенти и младежи с постоянна месторабота, показала други резултати.
Психическите разстройства в детска възраст били регистрирани само при 35%, а от депресия и тревожни разстройства страдали само 18 и 6% съответно.
Изследователите установили, че на безработните младежи не им достигат лидерски способности и умения за организиране на времето. По-трудно решават всякакви задачи и проблеми.
Получава се така, че при тях са по-слабо развити тези навици, които често са по-важни за конкурентоспособността на пазара на труда, отколкото образованието и професионализма.
Смята се, че проблемите с психиката често съпътстват липсата на работа и учене по няколко причини. Първо невъзможността за намиране на работа предизвиква стрес, който влияе на психическото равновесие.
Второ, на работодателите ги привличат кандидати, които създават впечатление на напълно здрави. В някои случаи нежеланието за работа и учене е свързано с ранни проявления на сериозни психически заболявания
Повечето хора смятат, че младите, които не работят и не учат просто не желаят да го правят.
Резултатите от изследванията показват, че те не са по-малко мотивирани от техните връстници. Но много от тях наистина страдат от психологически проблеми, които пречат на позиционирането на пазара на труда.
Периодът на преход от обучение към започване на работа е критичен
И младите хора се нуждаят от подкрепа, в такъв момент те имат особена нужда от подкрепа на професионални психолози и психиатри.
Също е важно обучението на различни трудови и житейски навици, необходими за всяка работа.
Големият процент сива икономика у нас принуждава много млади хора да работят нелегално, без трудови договори, и въпреки че са в работна среда, те се водят неработещи и неучащи.
За такива поне ги смята статистиката. Но е истина, че има и много младежи, които предпочитат да разчитат на родителите, както преди завършване на средно образование, именно те се нуждаят от психологическа подкрепа.никъде.
Сред младите хора, които в момента на изследването не работели и не учили, често се срещали случаи на психически разстройства и злоупотреба с алкохол и наркотици. Но проучването показало, че те искат да започнат работа и активно я търсят.
https://lechenie.bg/zashto-bezdelnichestvoto-vredi-na
 
 
 
 
 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>