Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит? бр.259

Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит?

Разпознаваме сенната хрема по кихането и запушения нос. Това обаче не са единствените признаци на алергичен ринит. Алергичен ринит може да се развие не само заради полени, но и от домашна прах, животински пърхот.

Според специалистите съществува ефективна терапия срещу алергичен ринит, но много хора отлагат консултацията, което влошава алергията, а лечението й в по-ранен етап е много по-резултатно и бързо.

Как можем да си помогнем при алергичен ринит и кога трябва непременно да потърсим специалист?

1. Постоянно течащ или запушен нос
Това е най-разпространеният симптом на алергичен ринит. За да спре течащият нос, следва да се избягват алергените, а те трябва да се изяснят. Алергичен ринит може да се развие заради полени, домашна прах, наличието на домашен любимец у дома… Тъй като алергените се наслагват в околната среда, желателно е да се проведе тест при специалист. Така ще се избегнат неправилните предположения.

При сенна хрема е необходимо да се избягват определени местности по време на цъфтеж. Тревистите и дървесните видове цъфтят в различни срокове, така че периодът на полените може да продължи твърде дълго от февруари-март до октомври-ноември в зависимост от географската ширина. Яснотата към кои растения се изпитва непоносимост дава известна свобода. В определени часове на деня разпространението на полените е по-силно, например сутрин и привечер, когато разходките навън следва да се сведат до минимум.

Ако алергията е към пърхота от домашния любимец, то се налага поддържане на по-стриктна хигиена – миене на ръцете при всяко докосване на животното и редовното му изкъпване, отстраняване на килими, мокети от дома, често обиране на прахта от пода и повърхностите, сериозно почистване на меката мебел…  
Някои споделят, че изплакването и използването на “нети пот” помага за освобождаването на носа. За контрола на алергичния ринит от полза са спрейовете с антихистамини, деконгестанти и натриев кромогликат, които се отпускат в аптеките без рецепта. Деконгестантите обаче не бива да се използват повече от 3 дни.

Ако хремата не отмине за 7 дни или започне да се влошава на 5-ия ден, въпреки прилагането на тези средства, желателно е да се потърси отново специалист за назначаване на лечение.

2. Напрежение в областта на синусите
Синусите са малки кухи пространства зад челото, бузите и очите. При навлизане на секрет в тези кухини, се изпитва дискомфорт, тежест, болка.
Подобни оплаквания могат да се облекчат като се наложат влажни, топли компреси или се извърши инхалация няколко пъти на ден. От полза е и спреят с морска вода.
В случай, че дискомфортът продължи повече от седмица, трябва да се потърси лекар.
3. Кихането
Киха се при излагането на среда с присъствие на алерген. Има хора, които изпадат в серия. Въпреки че изглежда безобидно, подобно кихане трудно се контролира и може да бъде преустановено. Може да помогне медикамент с антихистамин, от средствата без рецепта.
В случай, че сериите продължат лекарят най-вероятно ще изпише стероидно лекарство.
4. Сърбящи клепачи
Сърбящите, зачервени и сълзящи очи също са симптом на алергия и алергичен ринит.
Съветът е да се пазите от алергените: излизане навън в пиковите часове на разпространение на полени, затваряне на прозорците при сенна хрема. Препоръчително е и да се носят очила, които да предпазват очите при излизане навън.
Очите не бива да се пипат, чешат, тъй като има риск от инфектиране, особено при носене на контактни лещи.
За успокояване на очите помага изплакването с хладка вода, поставяне на хладни компреси около тях и капки тип „изкуствени сълзи“. В по-сериозен случай се взимат капки с антихистамин за облекчаване на симптомите.
5. Секретите
Ако секретите станат гъсти, това носи по-голям дискомфорт. Тогава се усеща дразнене в гърлото.
За облекчаването на състоянието е препоръчително да се приемат повече течности или да се прилага спрей с морска вода за втечняване на секретите.
Ако мярката не помогне, подходящото средство би трябвало да се изпише от лекар.
Прочети още на: Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит? | Puls.bg – https://www.puls.bg/aktualno-c-6/kak-da-oblekchim-5-ot-priznatsite-na-alergichen-rinit-n-9937
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/kak-da-oblekchim-5-ot-priznatsite-na-alergichen-rinit-n-9937
ТАГ признаци, алергичен, ринит

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>