Изложба и каталог „Родопско величие“

  за 14-то издание на Европейската нощ на музеите в град Смолян на 14 май 2022 г.

Регионален исторически музей „Стою Шишков“

Представяне на изложбата и каталога „РОДОПСКО ВЕЛИЧИЕ“

Среща с художника Сияна Струнчева
Рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно
През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата “Европейска Нощ на музеите” (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави и от тогава ежегодно участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.
Европейска Нощ на музеите (The European Night of Museums)
Република България се включва още в първото издание на инициативата и на 14 май 2022 година за 18-ти път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на духовния празник.
Тържественото начало на XVIII-то издание на Европейската нощ на музеите у нас ще стартира с една нова традиция в Черноморската столица Варна с топовен салют от корабно оръдие във Военноморския музей – възстановка на Сдружение “Клуб Миноносец Дръзки” (https://programata.bg/?p=162&c=3&id=87521&l=1, http://museummaritime-bg.com) на 14 май 2022 г. Оръдейните залпове ще се повтарят на всеки кръгъл час от 18 до 22 часа.
Централно събитие за 14-то издание на Европейската нощ на музеите в град Смолян на 14 май 2022 г. е изложбата и каталога „Родопско величие“ и среща с варненската художничка Сияна Струнчева. Изложбата „Родопско величие“ съдържа цикъл портрети на дванадесет родопчани и хора, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит – Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев
                ”"
Екзарх Стефан