Разгонват ли се мъжките кучета? бр.261

кучеСнимка: iStock
Вероятно сте чували и знаете, че женските кучета имат период на разгонване. Но какво да кажем за мъжките, които сякаш се държат по сходен начин през същото това време? Възможно ли е разгонването на женските да влияе и на мъжките? И ако е така – колко дълго да очакваме да продължи странното поведение на домашния ни любимец? Ето какво трябва да знаете по този въпрос.
кучетаСнимка: iStock
Краткият отговор на този въпрос е: Не. При мъжките четириноги няма период на разгонване нито време от него (както е при женските), когато те са възприемчиви към чифтосване. Вместо това мъжките са способни да се възпроизвеждат целогодишно, след като настъпи половата им зрялост, което е около 6-месечната им възраст. 
Породата и размерът на женското кучето играят роля за това на каква възраст ще се случи първото разгонване. Като цяло обаче, при повечето домашни любимци това се случва около 6-ия месец. По-малките четириноги могат да влязат в периода на полова зрялост по-рано – към 4-ти месец, докато при по-големите животни това може да се случи и след първата година.
кучетаСнимка: iStock
Обичайно разгонването при женските се случва на всеки шест до осем месеца и продължава приблизително три седмици. Докато е в разгара на този период, женското куче е особено привлекателно за мъжките, а стопаните му ще забележат подуване на вулвата, вагинално кървене и по-често уриниране. 
Как да се грижим за мъжкото куче, ако наоколо има разгонена женска.Макар мъжките кучета да не изпадат в период на разгонване, ако това се случва на женско куче наблизо (в същия квартал, съседния блок или къща), това обикновено има голямо влияние върху тях. 
Когато женската е в период на разгонване, тя освобождава феромон, наречен метил р-хидроксибензоат, който е отговорен за сексуалната възбуда при мъжките наоколо. И ако некастрирано мъжко куче улови този аромат, това може да предизвика видима промяна в поведението му. Нещо повече – при някои домашни любимци това измества всичко друго и се превръща в основния им фокус. 
кучеСнимка: iStock
Мъжките могат да спрат да се хранят нормално, да увеличат маркирането по време на разходка, да станат по-агресивни към други четириноги от същия пол и да се държат буквално като „обсебени“ в проследяването на аромата на разгонената женска. Може да забележите и:
  • Загуба на апетит
  • По-малко спане
  • Развълнувано и разтревожено поведение
  • Виене или прекомерно хленчене
  • Разсеяност
  • Опити за бягство и измушване от каишката
Важно е да сте по-внимателни с мъжкото си куче, ако забележите някой от изброените признаци, защото в желанието да намерят източника на аромата, четириногите могат лесно да се отскубнат и да избягат. По-дълги разходки и повече упражнения ще се отразят добре за разсейване на животното. Никога не оставяйте питомеца си без надзор, а много стопани предпочитат да не пускат домашните си любимци от повод, ако наблизо има разгонена женска. 
кучеСнимка: iStock
Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар и относно употребата на феромонни спрейове, които също могат да са полезни, особено ако разгонената женска се намира в по-голяма близост до питомеца ви. 
Кастрирането на мъжкото куче може да помогне за ограничаване на много от поведенията, свързани със сексуалната зрялост като маркиране, качване и разфокусиране (когато наоколо има разгонена женска). Кастрациятанамалява и възможността от доброкачествена простатна хиперплазия (увеличена простатна жлеза), перианални тумори, хернии и тумори на тестисите.
кучеСнимка: iStock
Макар че мъжките не се разгонват като женските, това не прави тези периоди по-малко предизвикателство – и за тях, и за стопаните им. Това е биологичен процес, при който животното реагира на даден аромат и може да бъде доста стресиращ за самото четириного. За това – подходете с разбиране, обич и търпение, бъдете по-внимателни с грижите за домашния си любимец през този период.
https://dogsandcats.bg/kucheta/razgonvat-li-se-myzhkite-kucheta
Таг разгонват, мъжките, кучета

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>