Ивет Лалова обра овациите на Спортните Икари бр.261

Ивет Лалова обра овациите на Спортните Икари
Ивет Лалова беше ослепителна на церемонията за връчване на годишните Спортни Икари, на която и Българският олимпийски комитет връчва традиционните си награди. Събитието, събрало елита на българския спорт, се проведе в Национална галерия „Двореца“ заедно със спортните
Лалова излезе последна на сцената, за да получи Спортен Икар спортно дълголетие и дълго време аплодисментите за 35-годишната спринтьорка от световняи елит не стихнаха.
Световняит шампион на 1500 м за хора с увреждания Християн Стоянов, заедно с Мария Оряшкова (самбо) и Тайбе Юсеин (борба) бяха отличени в категория “Достойно представяне”, а “Впечатляващо представяне” заслужи младата фехтовачка Йоана Илиева.
Със специалния приз на Фондация „Български спорт“ бяха наградени европейската шампионка в тласкането на гюле в зала Радослава Маврдоиева заедно с Божидар Андреев (вдигане на тежести), Радослав Панталеев (бокс), Ангел Кодинов (кану-каяк) и Българската федерация по баскетбол, която тази година отбеляза 100-годишен юбилей.
Наградите в категория “Млад и проспериращ спортист” бяха за Светла Згурова (17 г., модерен петобой) и Йосиф Миладинов (16 г., плуване), а отличието за пробив в световния спорт отиде в ръцете на световната шампионка за девойки по ловна стрелба в дисциплината “трап” Селин Али (17 години).
Призът за “Висок спортен дух” бе връчен на 11-годишният плувец Калоян Кичуков, който с риск за живота спаси 6-годишно момче от Русия, както и на 92-годишният Танчо Тенев, който спечели общо седем медала от световното мастърс първенство по плуване в Република Корея. Момчил Караилиев получи наградата за “феърплей”. Лекоатлетът помогна на съперника си Борис Линков при инцидент при приземяването му в скока на дължина по време на националния шампионат за мъже и жени.
С големия Спортен Икар за 2019-а на Фондация „Български спорт“ беше отличен Владимир Илиев. Биатлонистът бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на световното първенство в Йостерзунд, Швеция. Призът е уникална пластика на художника Христо Христов, придружен с диплома, които поради това, че Владимир е на състезания в чужбина бяха връчени на неговата майка.
Много овации заслужиха момичетата от определения за “Отбор на годината” национален тим по баскетбол за жени до 20 години за спечелената титла от европейското първенство в Дивизия Б и промоцията за елита.
И шампионът в хвърлянето на чук от Европейския младежки олимпийски форум Валентин Андреев, както и неговият баща и треньор Андриан Андреев, също бяха отличени от БОК за успехите си.
Връчени бяха специални призове и дипломи на ветераните, прославили България на световните мастърс шампионати през годината. Спортните ни легенди спечелиха общо 212 медала от тези първенства през 2019 г.
Проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА „Васил Левски“, зам.-председател на БОК и председател на Националната олимпийска академия (НАО) бе удостоен с Почетен знак на БОК за особен принос в работата на БОК и НАО. Със специален медал на БОК бе отличен по повод навършване на кръгла годишнина Цено Ценов – вицепрезидент на Международната федерация по борба, президент на Европейския комитет по борба. Същевременно председателят на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ Йордан Динев бе награден с медал „Спортът за един мирен свят“ за принос в развитието на спорта и олимпийското движение в България.
Призът Надежда Лекарска” за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на Инж. Катя Адърска – директор на Професионална гимназия “Генерал Владимир Заимов” гр. Сопот за принос в дейността на Националната олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности.
БОК награди още десетки наши олимпийски медалисти, треньори и дейци по повод навършване на кръгли годишнини. Бяха отличени още медалистите от вторите Европейски игри в Минск, от Олимпийския младежки фестивал в Баку, както и техните треньори.
https://m.bgathletic.com/new.php?id=27096
Таг спортни , икари, наградите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>