Минакши Аман: Удивителният храм на Индия бр.262

Храмът Минакши Аман в Мадурай, Индия изглежда сякаш идва директно от психоделичните 60 -те години. Храмът разполага с 14 кули, украсени с цветни статуи на многоръки божества, полегнали крави и свирепи дракони. Цветният храм е посветен на индуистката богиня Минакши – известна още като Парвати – за която се казва, че се е омъжила за индуисткия бог Сундарешварар – известен още като Шива – на самото място, където се намира храмът.
Храмът Минакши Аман е малко необичаен, защото почита женска богиня. Казва се, че богинята Минакши се е материализирала от свещен огън, за който се предполага, че е трябвало да създаде мъжки наследник на кралските родители на Минакши. Родителите на Минакши били отчаяни, когато видели младо момиче с три гърди да излиза от огъня. Божествен глас инструктира родителите на Минакши, че третата й гърда ще изчезне веднага щом срещне мъжа, за когото е предначертано да се омъжи. Съобщава се, че третата гърда на Минакши изчезва веднага щом Минакши среща храбрия Сундарешварар.
Храмът Минакши Аман датира от приблизително 1200 г. от общата ера. Храмът е бил ограбван, нападан и на практика унищожен няколко пъти. Значителни усилия за възстановяване през 20-ти век възстановяват предишната слава на храма Минакши Аман през 1995 г. Всяка година фестивалът Минакши Тирукалянам, който празнува божествената сватба на Парвати и Шива, привлича безброй индуски поклонници.
Поклонниците са добре дошли да се разходят из залите на богато украсения храм Минакши Аман. Залата на хилядата стъпала включва сложни стенописи на пода и тавана и редици от фино издълбани колони, които отдават почит на различни индуистки божества.
 
Всеки човек, който стои в подножието на 14 -те декоративни кули на храма ще разбере защо древният храм почти се е превърнал в едно от 7-те чудеса на света. Храмът Минакши Аман е безспорно едно от най-големите съкровища на Индия.
https://naedin.click/meenakshi-amman/
 Таг Минакши  Аман, удивителният, храм,  Индия

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>