Приликата на човека с Бога бр.261

 Няма религия в света, където божеството да е надарило човека с качества, каквито то притежава. Във всички световни религии божествата са недостъпни за човеците. Единствено при библейската християнска вяра Бог се идентифицира с човеците и им подава ръка, за да се уподобят на Него. Защо? Защото Бог създаде човека по Свой образ и по Свое подобие. А това означава, че човек притежава качества, които Бог притежава. Ето някои от тези качества:

Човек може да говори, както и Бог. Още първите редове на Библията показват това: „Рече Бог: да бъде светлина“ (Битие 1, 3). Освен подобието, човешката реч има и доста различия от Божиите думи. Ето само някои разлики: Бог говори само истината, човек – не винаги; Божието слово притежава творческа сила, човешките думи – не; Божието слово е градивно и спасително, човешките думи често рушат.
Човек може да мисли, както и Бог. Голяма убедителност притежава логическото мислене, благодарение на което чрез творението, което виждаме, стигаме задължително до извода, че трябва да има Творец. Това потвърждава апостол Павел, казвайки, че „Бог се вижда чрез разглеждане на творенията“ (Рим. 1, 20). Но и при тази дарба има разлики, за които сам Бог говори: „Моите мисли не са ваши мисли, … но както небето е по-високо от земята… тъй мислите Ми – по-високо от вашите мисли“ (Ис. 55, 8-9). Всеки може да потвърди, че това, което бушува в мисловния ни свят, понякога се срамуваме да го изявим.
Човек може да пише, както и Бог. В Стария Завет се казва, че Бог два пъти е писал – първия път на Синай, когато дава десетте заповеди (Изход 31, 18) и втори път – при цар Валтасар (Дан. 5, 5). За Христос се казва, че е писал само веднъж, когато доведоха при Него жената, хваната в прелюбодеяние (Иоан 8, 6-8). Струва си човек сериозно да размишлява върху съдържанието на написаното лично от Бога в Библията, тъй то има връзка по между си и засяга всеки човек. Десетте заповеди са известни на мнозина, но едва ли всеки живее според тях. Затова и Бог чрез втория текст (Мене, Мене, Текел, Упарсин) предупреждава всеки човек, и особено християните, с думите, които предавам в свободен текст: „Бог е преброил дните на живота ти. Претеглен си на везните и си бил намерен недостатъчен. Затова и домът ти ще бъде разделен и завладян от врага“. Това предупреждение към цар Валтасар се изпълни много скоро – още същата нощ, защото царят наруши заповедите Му. Днес Бог дава шанс на всеки да се покае и се обърне към живия Бог, което Христос показа към жената, хваната в прелюбодеяние: „Иди си и недей греши вече“ (Иоан, 8, 11).
Човек притежава творчески способности, както и Бог. В Своето творение Бог показа изключителната Си гениалност и богатство на творчески идеи. Да си припомним само устройството и запаметяващите възможности човешкия мозък и ДНК молекулата – нещо, което не може да се побере в мисловните ни капацитети. Е, човекът също има не малки постижения особено в областта на техниката и микроелектрониката, което обикновено е плагиятство на това, което Бог е сътворил.
Човек притежава свободна воля, както и Бог. Волята Божия е спасението на човеците. „Бог иска да се спасят всички човеци и до достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2, 4). На човека също е дарена широка гама на волеви желания и действия. Човек може да пожелае или рай или ад, да води войни или да се бори за мир, да върши добро или лошо, до създава концентрационни лагери за унищожение на себеподобните си или пък да върши мисионерска и благотворителна дейност. За всичко това човек има свободна воля. Той не е нито роб, нито марионетка, нито робот, нито дресирано същество, да постъпва според волята на друг. Той има собствена воля, за което един ден Бог ще поиска отговорност от него.
Човек има способност да обича, както и Бог. „Бог е любов“ (1 Иоан 4, 14), което се потвърждава и от златния стих на Библията: „Защото Бог толкова обикна света,че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Иоан 3, 16). Човек също може да притежава този безценен дар от Бога. Но един подарък може да се приеме, но може и да се отхвърли. По рождение човек идва с този дар в света. Мнозина са онези, които го губят още на младини или го заместват с друго, което те си мислят, че е любов. Има един съществен критерий, по който ще се познае, че даден човек е християнин: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Иоан 13, 35). Мисля, че в това отношение доста християни трябва да се позамислят относно качеството на тяхното християнство.
Човек има способността да бъде верен, както и Бог. „Господ Бог твой е Бог верен“ (Втор. 7, 9). След грехопадението Бог обеща да изпрати Спасител на света (Бит. 3, 15) и Той изпрати Сина Си Христос. Бог обича и цени хората, които са верни: „Очите ми ще бъдат над верните на земята“ (Пс. 100, 6). Качеството вярност се среща и при хората, макар, че в много случаи с него се търгува за сметка на политически, икономически или лични интереси.
Човек търси общение, както и Бог. Бог създаде човека, за да има общение с него. И той имаше такова общение, до като грехът не застана като преградна стена между човека и Бога. Човекът също притежава чувство за общение, както с Бога, така и с хората. Пречка за общението е грехът, което е и основната причина за атеизма.
Бог е един по същество и троичен по изява. Човек също представлява триединство от дух, душа и тяло. 
https://books.ekipirane.com/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B3/8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B2%D0%BE/
Таг прилика, човека, Бог

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>