На 7 юли 1752 г. се ражда бр.262

  френският изобретател Жозеф Мари Жакард

На тази дата е роден френският тъкач и изобретател, Жозеф Мари Жакард, дал силен тласък на технологичната революция в текстилната промишленост и колкото и да е изненадващо – на компютърната техника.
Жакард изобретява механично програмируем стан, управляващ отделно всеки основен конец. По този начин неговата тъкачна машина може да тъче платове с шарка, наричани и днес жакардови.
Неговият стан произвежда механично всякакъв модел, контролиран от перфорирани контролни карти (1805). Това дава тласък на технологичната революция в текстилната промишленост и е в основата на съвременния автоматичен стан.
Концепцията за използване на перфорирани карти е приложена по-късно от Холерит за проследяване на данните от преброяването на САЩ през 1890 г.
Идеята се развива и до перфокартите за въвеждане на данни в компютър от пионерите на дигиталната индустрия.
https://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Na-7-iuli-1752-g-se-razhda-frenskiiat-izobretatel-Zhozef-Mari-Zhakard_152878.html
Таг  френският, изобретател, Жозеф Мари Жакард

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>