ДЪРВЕТАТА, КОИТО ПРЕДПАЗВАТ ОТ НЕЩАСТИЯ И ЗЛИНИ БР.262 62

Дърветата, които предпазват от нещастия и злини<br /><br /><br /><br /><br />

В българската народна традиция има три дървета, които могат да се използват за предпазване от нещастия и злини. Те носят в един дом здраве, дълголетие и голямо щастие.
Дрян
Дрянът се използва като магическо дърво, което внася надежда, здраве, дълъг живот и късмет в един дом. В миналото от дрян са се правили най-здравите оръжия.
Дрянът се приема като магическо дърво, символизиращо здраве, заради здравата му и жилава дървесина, която присъствала в много български ритуали.

От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня. Криваците и сурвачките на коледарите, известяващи идването на Коледа и Нова година, също са от дрян.

На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да има дрянови пъпки заедно с другите храни за здраве и късмет. За здраве и късмет дрянът задължително присъства на сватби и кръщенета.

Ясен

Смята се, че ясенът е дърво, което носи щастие. В някои коледни песни това дърво е възпявано като райско. За дървото се казва, че има невероятната способност да пропъжда зли духове.

В миналото листата на ясена са използвани, за да се лекува ухапване от змия.

 

От ясен се е правила кобилицата на младите моми, защото се е вярвало, че змейовете и самодивите се плашат от него. Заради това поверие овчарите също правели гегите си от ясен.

Някои християни не харесвали дървото, защото го смятали за езически символ, който е обитаван от зли демони. Въпреки това те използвали листата му, за да лекуват раните си.

В Древността използвали ясена, за да отгатнат бъдещето, а от клоните му се правели амулети за защита.

Явор

Най-предпочитаното дърво в българската митология в яворът. Ако на хората от миналото им се налагало да преспят на пътя, те избирали да легнат под явор, защото вярвали, че дървото ще ги предпази от злини.

От явор се правели кавалите на овчарите, тъй като според преданието музиката от това дърво пропъжда демоните и самодиви.

Чашите, от които младоженците отпивали вино в миналото, също били направени от явор, за да има между тях любов и разбирателство.

http://novosianie.com/wp-admin/post-new.php
Таг дървета нещастия, злини,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>