Горски присмехулник бр.262

Горски присмехулник

Животинската система на планетата ни е много разнообразна. За съжаление някои от видовете са записани в Червената книга, тъй като са застрашени от изчезване.
Няма как да не се впечатлим от разнообразието на майката природа. Една от птиците в нашата богата екосистема е красивият горски присмехулник. Той е сравнително малка птичка с големина на тялото около 12-13 сантиметра при възрастните индивиди.
Лесно може да се обърка с брезовия певец (Phylloscopus trochilus), като основната разлика между двете е, че веждите на горския присмехулник са доста по-бледи и завършват в областта на окото, докато при другата птица те са доста по-дълги и продължават зад окото му.
Размахът на крилете на горския присмехулник е около 20-24 сантиметра. Гърбът на птичката е с интересна окраска от сиво и зелено, като коремчето е жълто на цвят. Клюнът е леко удължен за разлика от брезовия певец. Опашката е също по-дълга. Краката на птичката са също с жълта окраска, както и коремчето.
Присмехулникът се храни предимно с малки насекоми и живее в широколистните гори, може да обитава и крайречните гори или храсталаците.
Потомството е малко – снася само веднъж годишно по 4-5 яйца около месеците май и август. Горският присмехулник се среща и в нашата страна, но зимува в Африка.
Присмехулниците са цяла група от птици, които приличат на врабчета. Интересен факт за тях е, че обичат много да имитират звуците на различните земноводни или на насекомите, но също така и песните на другите птици. Днес са известни около 17 различни видове в групата на присмехулниците, включително горският.
За съжаление и тази птица е застрашена от изчезване у нас поради масовото изсичане на горите. Това прави вида му силно уязвим, имайки предвид че така се намаляват оптималните условия за обитаването му у нас.
https://miau.bg/n-115399-%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%85%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA
 Таг горски, присмехулник

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>