Какво да сложим на трапезата за Нова година? бр.265

Какво да сложим на трапезата за Нова година?
На трапезата за Нова година трябва да има изобилие от най-различни неща – идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни неща, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин.
Задължителни съставки от новогодишната трапеза са свинско месо, пуешко месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове. Ястия, които задължително трябва да присъстват са:
Баница с късмети
Пухкава баница с късмет
Тънка баница с късмет
Питка с паричк
Новогодишна маслена питка
Предложения за сушени мезета за Нова годин
Сушено телешко
Пиперосан бокон
Сушено руло от свински врат
Предложения за ястия с месо за Нова година
Пържоли
Адана кебап
Кюфтета със свежи ароматни подправки
Салтимбока по римски (Saltimbocca alla Romana)
Хонконг свински пържоли на фурна
Печено свинско в мляко
Телешки джолан със сини сливи
Пълнени телешки руладини
Вкусно свинско
Бьоф Бургиньон – говеждо във винен сос
Салата с кус кус
Зимна салата
Празнична салата Лебед
Салата с шунка, яйца и майонеза
Салата снежанка
Руска салата
В средата на трапезата трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. Цялата празнична трапеза трябва да бъде много добре подредена.
Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян – до голяма степен обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер. Традицията повелява отново мъжът в къщата да завърти новогодишната баница три пъти.
След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва след като е настъпила Новата година.
https://kulinari.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%be/7018
Тагове трапезата, Нова  година

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>